Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Podejrzenie przewlekłego zapalenia trzustki

Gość monika35

Rekomendowane odpowiedzi

Mialam wczoraj Mrt z piciem kontrastu, radiolog chyba widzial wszystko bo mowil, ze wszystkie organy i wezly chlonne w porzadku. A powodem moich dolegliwosci sa zrosty. Piec lat temu bylam operowana na raka jelita grubego, ktory byl bardzo nisko osadzony. Przez 5 miesiecy mialam stomie. Po operacji czulam sie dobrze ale problemy z oproznianiem mialam caly czas. Nagle od wrzesnia pojawily sie straszne bole brzucha i biegunki wiec zaczelam w strachu robic powoli tzn tak jak na to pozwalaly terminy wszystkie mozliwe badania : koloskopia, gastroskopia, badanie na laktoze i gluten, usg. W miedzy czasie zazywalam Kreon ale pomimo , ze nic nie znaleziono ja schudlam 6 kg poprawy nie ma. No i teraz prawdopodobnie te *niby niewinne * zrosty sa przyczyna dolegliwosci, ale zeby je usunac to nalezy sie znowu poddac ryzykownej operacji. Chyba lepiej glodowac, bo jak nie jem to jest znosnie.

Pika ja też cała w strachu. Też takich bóli nie miałam. Zadzwoniłam na onkologię a pani powiedziała że nie może mnie przyjąć, bo nie mam guza. Kazała przesłać wyniki badań i ma je jutro skonsultować z onkologiem, a potem do mnie zadzwonić. Oprócz badań wysłałam długi list z opisem moich objawów i prośbą aby mi pomogli. Poza tym dopiero co miałam biegunkę tłuszczową, a teraz zatwardzenie i czwarty dzień bez kupy:(

Ja po tym mri będę się starać o eus, to dla mnie najważniejsze, jeśli mi się nie uda to prywatnie zrobie w pl, bo innego wyjścia nie wiedze*( Biegunek nie mam od świat, za to zatwardzenie 10 dniowe, takie bóle z tego powodu, ale ja zawsze miałam z tym kłopoty. Mam kiepski nastrój, i nie mam z kim pogadać, Rodzina uważa, że jakos będzie i nie ma się co martwic, i temat się zamyka. A ja już też nie mam siły tłumaczyć czego się boję. Zawsze się staram myśleć pozytywnie, niestety od kilku dni nie umiem.

Pika naprawdę wiem co czujesz. Ja dziś rozmawiałam przez telefon z panią która ma stwierdzone pzt. Miała silne bóle w lędźwiach ale do lekarza poszła dopiero jak lekko zżółkła. Amylazy wyszły jej wysokie więc zrobili jej usg, rezonans, tomografię i oprócz 1 powiększonego węzła nic nie znaleźli. Podejrzewali guza i wysłali na eus. Na eusie wyszło że węzeł powiększony od ozt, a trzustka cała w zwapnieniach i zwłókniona. Pani jest na diecie, ale biegunek tłuszczowych nie ma. Bardzo pomagają takie rozmowy, przy okazji dowiedziałam się o klinice w Warszawie gdzie są lekarze od trzustki. Mówiła że lekarz powiedział że w woreczku może być błotko i to nie wyjdzie na żadnym badaniu a bóle mogą być. Ja już połknęłam sobie procha na nerwy i trochę mi lżej.

Właśnie dlatego do tej pani zadzwoniłam bo zainteresował mnie jej wpis na forum gazeta. Podała adres emalia więc napisałam, a pani podała mi nr telefonu. Bardzo długo rozmawiałyśmy, sympatyczna kobieta. Świeżo zdiagnozowana i też wystraszona. I niestety tk, rm, usg nie pokazało nic na trzustce:(

Tak spiralną, przynajmniej tak mi mówili bo właśnie na takiej mi zależało. Robiłam w Warszawie na Bobrowieckiej. Tomala musisz się dokładnie dowiedzieć, bo w Warszawie prawie wszędzie robią spiralną.

Jej wlasnie na tomo wyszlo zgrubienie i miala podejrzenie guza lecz Eus to wykluczyl za to otwierdził PZT. Tak mi napisala w mailu. Ciesze sie ze to taka grupa esparcia, anet mysle ze R.N jest taka osoba od ktorej uzyskasz wsparcie, jest pozytywnie nastawiona mimo roznych nieciekawych info ktore docieraly z fotum. Glowa do gory dziewczyny, bez.

A ja z innej beczki, wczoraj nie mogłam spać i wzięłam się za porządki łazienki, i połknęłam opary mieszanki chloru, i innych czyścicieli, i kiepsko się czuje, niby wszystko ok, ale czuje w żołądku ucisk i chyba w płucach, kurcze taka jestem na siebie zła, bo zawsze uważam, a wczoraj przy kichnieciu się tak zaciągnęłam 2 razy ze szok, i teraz mam stresa co mi jest?? dobra strona taka, że z tego wszystkiego trzustki nie czuje dziś tak bardzo*) Macie może doświadecznia w takim temacie? bo ja panikara jestem i już mam takie wizje*)

Napij się mleka. Trochę Ci pomoże. Ale generalnie podrażnienie będzie tak 2, 3 dni trwać. Ja czasem się zaciągnę oparami z kreta. Okropne. No i na przyszłość lepiej odpuścić sobie tak silne środki jak domestosy itp. Tylko niszczą strukturę armatury i mebli przez co syf wnika głębiej i już kompletnie nie da się bez tej chemi nic zrobić. To samo zło

Dziekuje Meggi*) Używam ich tylko raz w miesiącu, i zawsze uważam, a tu masz, na kichanie mnie wzięło jak pochylona byłam, do tego otwarłam kran i gorąca woda poszła, więc mieszanka się zrobiła*) niestety mieszkam w wynajętym domu, i musze potraktować łazienkę czasem tymi specyfikami, bo lata świetności ma za sobą, i tylko to pomaga*) Niby człowiek wie, że trzeba uważac a głupio się zagapi*( ah blondynka*))) Dobrze, że na pogotowie nie jechałam, bo by chyba padli ze śmiechu*) a już byłam bliska*))