Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Podejrzenie przewlekłego zapalenia trzustki

Gość monika35

Rekomendowane odpowiedzi

Tomala już znalazłam twój wpis i że eus wyszło Ci ok. Przejrzałam jeszcze raz swój wynik eus, i mam zaznaczoną różnicę w głowie trzustki i w trzonie, a to znaczy że jest kiepsko prawie na całej trzustce. Trzustka- w głowie z zaznaczoną różnicą echogeniczności- wariant normy, z widoczną fragmentarycznie budową płacikową, widocznymi linijnymi wzmocnieniam echogeniczności bez cienia akustycznego (#cechy małe). Przewód Wirsunga (Pw) o równym przebiegu, nieposzerzony, w trzonie 2 mm, z odcinkowym wzmożeniem echogeniczności ścian. Czy taki wynik można sugerować coś innego? I co znaczy że w głowie trzustki zaznaczona różnica echogeniczności -wariant normy. Czy to możliwe że od urodzenia miałam wadę trzustki, tym bardziej że w pierwszym badaniu eus mam dokładnie taki sam opis?

Anet nie wiem czy Cie dobrze zrozumialam? Czy w obu Eus masz ten sam opis? Bo mowilas ze pierwsze eus nie wykazalo zmian, chyba ze mialas wiecej robiony eus, niz 2 razy. Dziewczyny tu nie chodzi o to czy ktos straszy czy nie, jedziemy na tym samym wozku, mamy bole codzienne o roznym nasileniu, ja dodatkowo amylazy wysokie w tym oznaczona trzustkowa, zawsze powyzej normy. Guzy Net charakteryzuja sie tym ze nie daja objawow, dopiero gdy sytuacja jest juz zła tj. Przezuty. Czytalam jakis art. ze ten typ nowotworów oprocz opieki onkologicznej, z posrod wszystkich nowotworow wymaga opieki psychiatrycznej, gdyz osoby nań zapadajace prowadza normalne zycie w nieswiadomosci czyli bez zadnych objawow a diagnoza zazwyczaj przypadkowa, rujnuje zycie, o ile trudno mowic ze diagnoza innych nowotworow nie rujnuje :/ , tak w tym przypadku podobno jest to spotegowane.

Pika ale ten Dr to jest radiolog, wiec mysle ze nawet nsjlepszy radiolog w usg nie jest w stanie zobaczyc wiecej niz widzi sie w badaniu EUS. Myslalam ze to gastrolog i pojade sobie, ale kolejne usg jeszcze po EUS to już hipohondria *) Ja jezdze do dr. Wojnarskiej do Szczecina własnie.

Guzy net daja objawy bo *wyrzucaja * hormony. Tylko lekarze sie nie znaja - nie wszyscy aby polaczyc te objawy w calosc. Objawy sa o bolowe i hormonalne i nawet skorne. A sa malo widoczne w obrazowych bad. Dopiero scynto dobrze je obrazuje bo to ixotop. Zreszta net leczy sie izotopami. Ale malo w tym kierunku specjalistow tu musi dzialac gastroentrrolog plus endokrynolog i tu caly problem.

Mało widoczne, ale jednak widoczne.Pierwsze zdanie w kazdym opisie guza endokrynologicznego, iz rozwija sie bezobjawowo. Nie jestesmy lekarzami i takie wyrwane z ogolnego kontekstu informacje nie maja sensu. To duzo bardziej skomplikowane. Zapytam na kolejnej wizycie moją gastrolog o to, az jestem ciekawa co powie.

Podwyzszone cisnienie i np czerwona plama podczas zdenerwowania to juz moze byc objaw net ale kto to kojarzy z guzem przewodu pok ? Rozmawialam z moim gastroenterologiem i lekarzami w szpitalu wiec wiem troche.

Własnie wróciłam z kolejnej konsultacji, po usg lekarz doszedł do wniosku , ze coś jest z trzustka cos o wspominał, ze może jakas cysta jest,i zbyt mała by widoczna była na usg ale nie chciał bez badań gdybać, mam skierowanie na rezonans*) Nareszcie coś się dzieje, a i ten od razu powiedział, że trzustka i watroba stłuszczona, i dlatego uważa, że jest problem. Cokolwiek by to nie było, cieszę się, że nareszcie będę wiedzieć co*) Pozdrawiam*)))

Tak, tk miałam w kwietniu, ale wtedy nie miałam takich bóli, i w ogóle było o niebo lepiej, i wtedy tk było ok, tylko stłuszczenie wątroby było*) Ciesze się ze coś ruszyło, mam nadzieje, że powoli ale do diagnozy dotrę*)

Cieszę się Pika że u ciebie coś się ruszyło. Ja też dziś dostałam skierowanie na tk jamy brzusznej i miednicy. Dostałam też skierowanie do kliniki onkologicznej bo pani dr. stwierdziła że to wszystko za długo trwa. Niestety jako lekarz luxmedu nie mogła wystawić zielonej karty. Powiedziała, że lekarze ogólnie będą bali się je wystawiać, bo będą na nich nakładane kary jeżeli okaże się że wszystko ok. Powiedziała też że w moim przypadku można starać się o taką kartę, ale to już muszę uzgodnić ze swoim lekarzem z poz.

Anet, jak pisałam, ze możesz mieć kłopot z ta kartą, miałam to właśnie na uwadze, bo lekarze wydając taka karte maja pewne ograniczenia i kary, np. przymusowe szkolenia za nietrafione wydanie karty, więc tak chętnie wydawać ich nie będą. A w twoim przypadku jakaś diagnoza jest, i to może komplikować. Mimo to myslę, że warto walczyć o taką kartę i trzymam kciuki żeby się udało*) Ja pomimo zadowolenia z tego, że cos się ruszyło, mam coraz większy lęk, bo takich bóli nie miałam, zwłaszcza plecy nie dają nawet chwili spokoju, gdzieś tak w środku w sobie mam złe myśli, i coraz trudniej mi je opanować, chyba już za długo trwa to chodzenie po lekarzach, i brak pomocy, i straciłam trochę nadzieje*( Wyżaliłam się*) Dobrze, że Wam mogę*)