Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Podejrzenie przewlekłego zapalenia trzustki

Gość monika35

Rekomendowane odpowiedzi

Anet moja ciocia miala scyntografie. Miala biegunki i bol brzucha + uderzenia goraca czasem. Wszystkie bad w normie i ok od laboratoryjnych po usg i tk . Dopiero w scynto. Wyszedl guzek w woreczku -rakowiak. Anet -dziewczyny czy tez tak macie ze bola was plecy tak jakby na *wierzchu* i jak je dotykacie ? Ja juz z tymi plecami nie moge . Pod koniec marca mam rm z enterografia. Teraz chce isc na tk spiralna.

Dziewczyny przypomniałąm sobie, ze kiedyś na forum trzustki, czytałam o radiologu który w badaniu usg potrafił perfekcyjnie dianozowac trzustke, zdarzało się ze tk nie pokazywało, a on twierdził ze na usg widzi i potwierdzało się to w szczegółowej diagnostyce. Pozstaram się odszukać jego nazwisko i miejsce gdzie można go znalesc i podrzucić Wam

Anete moim zdaniem nie powinnas sobie tym zaprzatac glowy, wielikrotnie czytalam na forach, jak ludzie zyja z PZT, te objawy ktore opisujesz to norma. Rak, rak czego? Bzdura totalna*! Ja tez chuda jestem, tez mam bole, wyniki zle, uwierz mi gdyby to byl rak, bylaby latwiejsza sprawa przynahmniej pod kontem diagnozowania. To dlatego ze wlasnie many tyle pytan bez odpowiedzi, ze tyle badan mamy zrobionych i wychodza w miare dobrze lub dobrze. Lekarz potrafi rozpoznac zwapnienia od guza. Blagam Anete zmien dietetyczke, niby chce pomoc a przeszkadza.

Dziewczyny ja wiem, że w medycynie czasem dzieją się dziwne rzeczy. Pewnego dnia jak byłyśmy ( ja i siostry) małe do klas wtargnęła higienistka i kazała natychmiast udać się do domu. W domu okazało się że mama trafiła do szpitala z podejrzeniem zakaźnej żółtaczki. Nas od razu zaszczepili i kazali siedzieć przez jakiś czas w domu. Mama wyglądała jak mandarynka a po wszystkich badaniach wykluczono zakaźną i szukali przyczyn mechanicznej żółtaczki. Wtedy nie było usg więc robili jej jakieś sondy i inne badania, chcieli zrobić biopsję wątroby ale się nie zgodziła, w sumie w szpitalu leżała ponad miesiąc. W końcu niczego się nie doszukali, żółtaczka odpuściła, mama odpukać ma się dobrze do dzisiaj (żadnych kamieni, patologii). W wypisie napisali że żółtaczka najprawdopodobniej na tle nerwowym. Ja czytając wszystkie informacje na temat żółtaczki dowiedziałam się o zespole gilberta, ale w tej chorobie bilirubina podwyższona jest często lub zawsze, a u mojej mamy już się nie powtórzyła. Napisałam to bo jak mama teraz o tym mówi to lekarze jej nie wierzą. Myślę że mamy czasy gdzie lekarze opierają się wyłącznie na obrazach, a nie na tym co się do nich mówi. Dlaczego jak ja wiem że mnie boli trzustka to lekarz wmawia że to kręgosłup? Bo widzi usg gdzie jest czysto i to wszystko. Pójdę chętnie do onkologa bo może okaże się człowiekiem a nie robotem, może coś doradzi.Może i psychicznie pomoże. Pika ja wiem że lekarz od usg przyjmuje w klinice w Szczecinie, czytałam na forum że wykrył u dziewczyny guz endokrynny, gdzie w tk go nie było widać. Niestety nie pamiętam nazwiska. Jeszcze raz dziękuję wam że jesteście, że mam się komu wygadać. Tylko nie chciałam was aż tak zaniepokoić. Więc sorry.

Dziewczyny mysle ze zbyt galopujecie w domyslach. Guzy endokrynologiczne? Teoretycznie wszystko jest mozliwe, ale nie popadajmy w skrajnosci. Badzmy dobrej mysli, kazda ma dolegliwosci *trzustkowe* ale myslenie pozytywne nie zaszkodzi, negatywne za to jak najbardziej. Nie napedzajmy sie negatywnie.

Podejrzewają ale na podstawie czego? Wyszło coś namacalnego w badaniach?? Czy jest to nadal błądzenie po omacku?? Ja już dziewczyny tej diagnostyki mam dość patrzą na mnie jak na hipochondryczkę bo niby wszystko ok, usg, tomograf, bad.krwi, enzymy, tylko lekko podwyższone ggtp i ten kał zasadowy a powinien być kwaśny no i te bóle i żadnej konkretnej diagnozy....mam dość :-((

Trafiłam na gastroenterologie / po kilku wizytach u roznych gastrologów- wszyscy wmawiali mi ibs, tylko jeden sie zainteresowal i dał skierowanie do szpitala/ W szpitalu zaczeli szukac - tak jak juz pisałam miałam, USG , RM z kontrastem , EUS, Gastro i kolonoskopię, RTG kręgoslupa , Echo serca + badania lab- wszystko w porządku - poza zapaleniem zolądka. Moje objawy od marca /kwietnia 2014 : ból nadbrzusza po lewej stronie i pod zebrami , później i po prawej stronie, bóle pleców między łopatkami i z boku ciągły / stały,czasem skoki ciśnienia o ktorych nie maiłam pojęcia - bo nie czułam tego, czasem biegunki i niestrawione resztki/ sory:), czasem miałam tez takie zaczerwienienie tu na klatce wysoko - to wygląda jak się nieraz ktoś zdenerwuje -taka czerwona plamka. i całoksztalt tych objawów zainteresował moją lekarkę , która powiedziała mi wprost - jest pani młoda i bedziemy panią leczyć nie zostawimy bez diagnozy i dobrze siezajmiemy. Dzieki niej mam zrobionych tyle badań i pobyt w szpitalu. Poza powyzszymi badaniami zrobili mi zdzm. kwasy wanilinomigdalowy , 5- hydro -cos taam, i pochodne wanilinomigdalowego . wyszły podwyższone , plus chromogranine A ktora była w normie. Skierowali mnie na endokrynologie do szpitala, w tym tyg bede sie umawiała , poza tym prowadząca mnie lekarka umówiła mnie sama na RM z enterografią mam pod koniec marca bo na to sie czeka . Do tego za niedługo bedę miała TK spiralną . Tyle. Ból nie daje mi żyć - to nie tak ,ze poboli i przestaje choć brzuch sie zdarza tak ,ale plecy non stop. Dlatego ja nie panikuję - tylko po prostu stwierdzam jak jest i nikogo nie straszę :)

Anet - wiesz wszystko jakoś bym przeżyła i spokojnie do tego podeszła - tylko tak mnie te plecy bola i to są ewidentne bóle od trzustki / kilka lat temu miałam problem typowo *kręgosłupowy * i tamto bolało inaczej zupełnie , to jest takie inne szczypiące piekące rozpychające od środka i boli w nocy ...... . A najgorsze jest to, ze wszędzie dosłownie gdzie nie czytam - to ból pleców przy trzustce jest często jedynym objawem raka . Za moment znów ktoś napisze abym nie straszyła - a ja przytaczam to co w każdym artykule podają. Dlatego tak bardzo się boję w nocy spac nie moge - potrafię siedzieć nad moja córeczka i płakać w nocy co z nia będzie - to juz korba jakaś. Nie wymyślilam sobie bólu !

Tomala Twoje objawy sa identyczne jak moje, ale ja nie mam szczęścia trafic na lekarza który by chciał poszukać przyczyny, mam nadzieję, że u Ciebie cos się wyjaśni i pomoże mi poszukać przyczyny*) Ja mam takie myśli, że szkoda mówić, płaczę prawie codziennie bo bezsilna już jestem, słysze, że jestem zdrowa a boli mnie cały czas*( Powodzenia Dziewczyny

A ja niedługo będę na odwyku, bo prochów antydepresyjnych coraz więcej. U mnie bóle pleców nigdy nie były tak nasilone jak teraz, do tego mam dziwne bóle rąk włącznie z palcami i nogi bolące i takie jakby ciężkie. Też jestem już na skraju wyczerpania, bywają momenty że wrzeszcze bez powodu na wszystkich dookoła, a oni cierpliwie to znoszą.

......Pika no to , po co niby ta karta? W reklamie mówią, że jeśli znajdą coś podejrzanego to mają założyć i wykluczyć. Objawy raka trzustki są identyczne jak w zapaleniu przewlekłym, te w badaniach obrazowych również. Czyli ten pakiet onkologiczny to tylko *kiełbasa wyborcza*.

Ja też ostatnio na antydepresantach bo jest mi trochę lżej i przynajmniej po nich śpię, ale też zauważyłam że dawkę zwiększam żeby poczuć trochę ulgi....do czego to doprowadzi to sama nie wiem.:-(((

Kew , odniosłam się do przypadku Anet bo Ona ma zdiagnozowane pzt, i ma na to dokumenty, stad moja obawa czy w tym przypadku może liczyć na kata kartę, skoro diagnoza jest? oczywiście ja nie odbieram nikomu prawa starania się o takową kartę. Osobiście uważam, że ta karta będzie przyznawana niewielu osobom, bo kary nałożone na lekarzy za błędne wstępne rozpoznanie sprawią, że lekarze niechętnie będą je wydawać. Jak będzie wyglądać praktyka nie wiem, mam nadzieję, że rozsądek lekarza wygra i w razie obaw da taką możliwość diagnozowania*) Dziewczyny ja sobie codziennie mówie, ze te plecy mnie bolą z innych powodów*)) tylko nie doszłam jeszcze z jakich*)))

Dziewczyny to ja biorę prochy na spanie bo już mi serce ze strachu wali. Plecy bolą jak leżę, a jeszcze niedawno niczego takiego nie odczuwałam. Może się nakręcam, może te bóle są tylko w mojej głowie ale czuje że boli jak cholercia :(