Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Podejrzenie przewlekłego zapalenia trzustki

Gość monika35

Rekomendowane odpowiedzi

Basik pierwsza wskazała na trzustkę *wróżka* czyli irydolog. Potwierdziło to tk. Człowiek był też zdesperowany po licznych gastroskopiach, kolonoskopiach i usg...i mnóstwie badań. A że nie pił, nie palił,nie był otyły itp, nie przeszedł ozy to nie było wskazań ku trzustce. A tu niespodzianka.

Meggi a gdzie ten irydolog przyjmuje? Moze pojade... u mnie wskazania sa duze bo pilam sporo :) wiec mysle, ze jednak ten EUS cos tam pokazuje skoro ta sciana hiperechogeniczna... musze znalezc jakiegos dobrego trzustkologa, macie jakies namiary?

Witajcie kochane,dawno mnie nie bylo.... synek nie dlugo skonczy 7 mscy...moje bole ustaly...albo nie mam czadu ich odczywac.... Kochane ja troche inny temat...ale licze na Was,madre glowy ,szczegolnie Meggi....pomozcie...pokierujcie,nic nie moge znalezc na ten temat,ani forum a ani nic... Miloszek ma 4 drobne zlogi w lewej nereczcce.....nie wiemy skad,jak to mozliwr,itp. Jestem zalamana,bylismy w szpitalu,probowano je wyplukac kroplowkami,daremnie ani drgnely,odeslano bas do domu...i kam suedziec jak na bombie w domu? Czekac na stak kolki?nie umiem sie z tym pogodxic,tsk strasznie sie boje,tak bardzo chcialabym by uniknal tego bolu i cierpienia.... Tyle co wiemy na dzusisj,to synus ma za duzo wapnia w orgsnizmie,zwlaszcza w moczu....czekamy na eynik pth hormonu przytarcxycowego....on odpowiada za gispodarke eapniowa w organizmie....tak bardzoboje sie ze on potwierdzi obecnosc gruczolaka przytarczyc.... Przepraszam ze tutaj sie zale,ale jestem bezradna,bezsilna...nie eiem co robiv,a tutaj zawsze umialyscie podnuesc na duchu,moze ktos ma w rodzinie ,wsrod znajomych podobny probkem...i cos doradzi...

Sorry za literowki,synek na 2 rece&#128521* zapomnialam dodac,ze dziecko dosttalo do picia ziolka,to ich sklad rumianek dzika roza lisc brzozy macierzanka klacze perzu ziele skrzypu kwiat bzu czarnego lisc pokrzywy

Ja jestem na L4-byłam dziś w przych,po skier do szpitala tylko gdze iść? Proszę powiedzcie gdzie jest EUS we Wrocławiu w necie nie mogę znależć ,tylko ,że w szpit. ch.płuc,ale do innych celów niż badanie trzustki...Wczoraj miałam lepszy dzień dziś znów żle ściska piecze. Basik ja tez mam wrażenie jakby sztywniało mi coś w okolicy trzustki naciągało jakoś tyle tych odczuć,że dość mam tego wszystkiego, a powiedz ,czy w nocy ok?Bo ja śpię ale tak płytko jakbym czuła brzuch cały czas i pocę się w nocyi

Aguś super, że czujesz się dobrze i przykro mi, że maluszkowi coś dolega. Niestety nerki to nie mój konik a w kwestii tak malutkiego dzidziusia to już kompletnie nie mam pojęcia co możnaby zrobić. Nikt z moich znajomych, nie miał problemów z nerkami u dzieci. Myśle, że jedyna opcja to zdać się na lekarza albo popytać gdzieś pośród mam.

Monika - tak, zwlaszcza sciskania, teraz czasem wezme Kreon i nie jest tak zle wtedy, ja mialam jakis ostry stan, ktory teraz troszeczke sie wyciszyl ale objawy mam codziennie :/ na *poczatku* bywaly dni, ze nic nie moglam jesc, teraz tez zreszta nie mam specjalnie apetytu. Lekarz mi gada ze to SIBO ale nie wierze mu, po prostu widze ze trzucha mi niedomaga :/

Witam wszystkich. Dawno nie wchodziłam na forum ale czasem was podczytuję. Zainteresował mnie wynik badania Basik. Trzustka z zaznaczoną w głowie różnicą echogeniczności- wariant normy, to z mojego wyniku eus. U mnie to nie jest jakaś tam norma, tylko wada trzustki o nazwie niepełna pierścieniowatość. Do tego też w ostatnim badaniu wyszły jakieś zmiany z wzmożeniem echogeniczności ścian. PZT stwierdza się wg klasyfikacji Rosemont, gdzie zmian tych musi być po wyżej 3 (jeżeli dobrze pamiętam) więc my się nie kwalifikujemy, chociaż już jakieś zmiany widać. Jednak ja wiem że to pzt bo bóle jakie mnie dopadają są coraz gorsze a do tego typowe stolce tłuszczowe. A cholerna obręcz, pod biustem praktycznie nie ustępuje, często nie mogę się pochylić do przodu bo bebechy przygniatam sobie żebrami. Kurcze, ale to forum się rozrosło. Pozdrawiam was kochani.

Anet ja też mam dziwne uczucie w okolicy żeber,nawet biustonosz jakby przeszkadza i przy pochyleniu jakby powłoki brzuszne wypychało coś,ale znalazłam na mojeforumtrzustka.net artykuł ,który daje promyczek nadziei w leczeniu , a raczej zahamowaniu włókienia w pzt. Mowa o taurynie ,która ma właściwości hamujące rozrost komórek gwiaździstych powodujących zwłóknienia.Może ktoś z naszego forum coś więcej czytał na ten temat?

Anet - mi tez wyszlo, ze sciana hiperechogeniczna, to jest cecha pzt? Jakie Ty masz jeszcze zmiany ? u mnie na tk mri i usg nie bylo nic widac, lekarz mi powiedzial, ze to nie jest wada :( czy mamy pzt z powodu tej wady? czy mamy wieksze ryzyko zachorowania na raka? Jestem przerazona... :(

Basik, przepraszam ale nie chciałam cię przestraszyć. U mnie dopiero w trzecim badaniu tk opisano mi tę wadę mimo że była od zawsze. Gastolodzy jednak twierdzą że to bez znaczenia opisują to jako normę. Nie wiem dlaczego tak robią, bo w przyszłości może coś się tego rozwinąć. Może nie chcą straszyć .Oczywiście nie wiadomo czy u ciebie chodzi o to samo. Jednak zmiany echogeniczności mogą sugerować pzt. Ja jednak na swoją chorobę sama zapracowałam i nie mam złudzeń. Monika o taurynie nie słyszałam, ale poczytam. Ogólnie jest ciężko, łykałam antydepresanty przez rok i udało się jako tako opanować lęki, bardzo mało czytam o chorobach trzustki i to napewno też pomogło.

Trzustka- w głowie z zaznaczoną różnicą echogeniczności- wariant normy, z widoczną fragmentarycznie budową płacikową, widocznymi linijnymi wzmocnieniam echogeniczności bez cienia akustycznego (#cechy małe). Przewód Wirsunga (Pw) o równym przebiegu, nieposzerzony, w trzonie 2 mm, z odcinkowym wzmożeniem echogeniczności ścian. Reszta ok. Wnioski: Stwierdzono wczesne cechy ( 3 małe) Pzt wg klasyfikacji Rosemont. W następnym badaniu wyszły 2 cechy i już nie zakwalifikowino pzt.

W badaniu tk : W badaniu TK stwierdzono trzustkę nieco uwypukloną w zakresie głowy, w kierunku pętli dwunastnicy, niepowiększoną, bez ognisk i bez zwapnień. Obraz przemawia za niepełną trzustką pierścieniowatą.

Anet - u mnie opis wady taki sam czyli ze roznica echogenicznosci - odmiana budowy. Przewod w glowie 2,4 mm, sciana hiperechogeniczna - nie wiem czego sciana czy calego przewodu? u mnie we wniosku jest napisane - w badaniu EUS trzustka bez zmian. Nic nie rozumiem...

U mnie w drugim badaniu eus mimo zmiany jednej ściany też napisali, że trzustka ok, bez zmian. Widocznie za mało tych zmian aby stwierdzić pzt. Gdzieś na necie można znaleźć klasyfikację pzt według Rosemont i zobaczyć jak to wygląda. Basik najważniejsze to żyć normalnie, starać się nie myśleć o chorobie.Wiem źe to trudne, bo bóle i lęki, ale trzeba nauczyć się z tym żyć. Unikać cukru, kawy, smażenia, tłustego, alkoholu i fajek. Jeść często ,ale małe ilości zmniejsza to bóle opisujące. Ja do każdego posiłku łykam dużo kreonu który bardzo pomaga mi na stolce,są już praktycznie normalne. Zapewne jak odstawię kreon wróci biegunka tłuszczową.

Anet z tymi stolcami tłuszczowymi to dość dziwne ... szczególnie, jeśli stosujesz dietę. Raczej nie powinny mieć miejsca przy zachowaniu rozsądnego odżywiania. Dobrze, że Kreon pomaga ale może i przyczyna ich jest inna. Choć pamiętam, że przeszłaś wszelakie badania na celiakie itp ... Co do kawy to chyba nie jest z nią aż tak źle .. byle nie nesca tylko naturalna kawa. Swego czasu były nawet badania, z których wynikało, że kawa chroniła komórki trzustki. Oczywiście wszystko wedle własnej tolerancji i z umiarem.

A poza wszystkim to ogromnie się cieszę, że się odezwałaś, że walczysz aby żyć normalnie ... co do hasła, że sobie zapracowałaś na pzt to zapomnij o tym ... nawet tak nie myśl. Nie ma na to reguły ... i pijący i niepijący cierpią.