Gość Ola Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Witam, Każdy przypadek jak widać jest inny ... ja złamałam kość strzałkową 8 tygodni temu. Od razu mi ją zespolono blachą z wkręcikami i jednym dużym wkrętem. Po 2 tyg wyrzuciłam gips, od tego czasu lekka orteza już tylko. Po 3 tyg stałam na obu nogach, po 4 zaczęłam chodzić z kulami i jeździć autem. Po 8 tyg chodzę już normalnie bez kul, chociaż odrobinę wolniej niż zwykle i trochę szybciej się noga męczy. Muszę jeszcze 2 tyg uważać przy schodzeniu ze schodów i za ok 4 miesiace wyciągnąć blachę z nogi. Dużo nogę ćwiczyłam, naciagałam i masowałam zesztywniałe mięśnie, ścięgna i inne tkanki. W zasadzie prawie nie bolało. Już teraz mam prawie 100% zakresu ruchomości w stawie skokowym. Operacja nie jest miłym przeżyciem, ale lekarze z Austrii, gdzie mi nogę operowano twierdzili, że dzięki operacji po wygojeniu złamania noga będzie w 100 % tak sprawna jak przed urazem. Wszystko wskazuje na to, że mieli rację ... Pozdrawiam *) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Opublikowano 10 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 Hej. Ja złamałem kość strzałkową w kostce 2 tyg temu. Z racji pobytu w niemczech, operacje miałem przeprowadzoną w klinice w Aachen. Zespolenie blachą i kilkoma wkręcikami. Zamiast gipsu dostałem specjalny but ortopedyczny VACO PED. Piękna sprawa, but można co pare dni delikatnie ściągnąć, umyć noge itd. But nie jest ciężki wiec chodzenie o kulach nie jest problemem. Dwa dni temu ściągnęli mi szwy, noga nie boli i chyba wszystko idzie zgodnie z planem. Za miesiąc kolejna wizyta kontrolna, zobaczymy co dalej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość janek Opublikowano 20 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2013 http://leczeniekosci.pl/ przydatna strona o leczeniu kości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jurek Opublikowano 12 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2014 witam.mam ten sam problem.skonczylem 50 lat.chodze na silownie i biegam(biegalem)na biezni.kosc strzalkowa jak sie okazalo przedwczoraj mam zlamana tuz nad kostka.na szczescie rentgen i usg wykazaly zlamanie bez przemieszczenia.wyobrazcie sobie,ze ja ta kosc zlamalem podczas biegania po betonie w niewlasciwym obuwiu na urlopie.po powrocie noga mi w okolicy kostki opuchla ale altacet i voltaren sprawialy,ze opuchlizna przez noc schodzila.dwa tyg.nie robilem nic,malo tego,chodzilem na silownie,co prawda nie biegalem,ale rower i siedzac ciezarki.od wczoraj gips.szlak mnie trafia powoli,bo gips do kolana.wlasnie szukam jakiejs ortezy,bo w gipsie 4 tyg.to masakra jakas.moze ktos poleci orteze-sprawdzona.bede wdziewszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bartek Opublikowano 31 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 Witam , mam złamaną kość strzalkowa od 5 dni w szynie , złamanie bez przemieszczenia , gdy leżę noga nie boli wszystko ok , gdy wvstane o kulach odczuwam straszny ból w miejscu złamania , za tydzień chcą wsadzić mi w lekki gips , czy ten ból jest noramalny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Zofijka Opublikowano 18 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 Witam, Może trochę nie w porę, ale napewno się przyda osobą które będą miały złamaną k strz. Ja też mam złamanie bez przemieszczeń w górnej części prawie pod kolanem. Za granicą (wycieczka) wsadzili mi w pół gips a w PL ortopeda powiedział, że złamania strzałkowej w tej okolicy nie wsadza się w gips i go zdjął (gips miałam tydzień). Noga tylko czasem boli najbardziej w nocy przy przekręcaniu. Chodzę o kulach stając delikatnie na niej (zalecenia lekarza) i wtedy nic mi nie dolega:) noga nie puchła, i nie sprawiała problemów od początku. Ale leczenie strzałkowej zależy w którym miejscu jest złamana. Im niżej tym gorzej (słowa ortopedy). Kręgosłup ponoć też mam złamany, żadnego gipsu i objawów:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jurek54 Opublikowano 27 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2015 Jeżeli ktoś jest ciekawy jak wygląda taka orteza to mniej więcej tak: http://www.mdh.pl/media/repository/zdjecia-pr/Ovation-Pneumatic-Walking-Brace-krotki.jpg Ja sam wolałbym mieć taką ortezę niż gips. Tak jak pewnie większość. Funkcjonuje się z nią całkiem wygodnie, więc nie mam wielkich powodów do narzekań. Gips byłby o wiele bardziej niewygodny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość PRZEMAS Opublikowano 11 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2017 Ja zlamalem kosc strzalkowa na treningu w pilke nozna pojechalem na SOR po 5h gips ns 6 tyg po tygodniu kontrola na ktorej ortopeda kazal przysc za nastepny tydzien ze zdjeciem rtg ale gips mialem tak ciasno ze jak bralem noge w dol wszystko puchlo i bol niemilosierny kakby mi ktos imadlem nonoge skrecal na calej dlugosci gopsu wiec wyskrobalem bandaz z pod gipsu z obu stron zrobilo sie troche luzu i juz nie bolalo Le kak zeszla opuchlizna troszke to juz luz byl i gip dudal na nodze na kotroli lekarz powiedzoal ze ma tak byc nawet debil dobrze nie sprawdzil obejrzal tylko zdjecie rtg i powiedzial ze mam gips nosic do konca tych 6 tyg i potem jeszvze 6 tyg o kulach bez obciazania nogi i nic nie ruszac bo kupilem pneumstyczny but ortopedyczny ale on twierdzil ze ma zostac gips mimo ze byl luzny i dodatkowo mnie ranil bo juz niebylo bandażu ale to alurat moja zasluga :) przuszedlem do domu zdjalem gips zakladalem but jak chodzilem gdzies i jak szedlem spac wdzien sciagalem noga odpoczuwala czujac nieziemska ulge po 4.5 tyg chodze juz i wszystko jest ok taki but to naprawde super sprawa usztywnia gips to tandeta . Buta sciagniesz noga poodycha szybciej sie goi zlamanie mialem przy stopie wiec najbardziej powazne im wyzej tym latwiej i szybciej sie goi uwazajcie na lekarzy debili . Zastrzyki przeciw zakrzepowe do tego jakies tablety z duza iloscia wapna witaminy i toche zelek bo zawieraja zelatyne i goi sie super .szybkiego powrotu do zrowka zycze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi