Gość Joanna Opublikowano 25 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2009 Witam, ma 36 lat i od 10 lat cierpię na bóle kolan, spowodowane również szpotawością. Mam wykonane badanie MR, gdzie nie wiem jak się do tego ustosunkować. Wizytę u specjalisty mam wyznaczoną dopiero na styczeń 2010 roku, a wiedzieć bym chciała czy wynik jest niepokojący. Oto wybrane niepokojące mnie dane pochodzące z opisu MR kolan: W obrębie przyśrodkowej łąkotki podwyższenie sygnału niewielkie, co może świadczyć o uszkodzeniu łąkotki. Ubytek podchrzęstny w środkowej części rzepki, widoczne ogniska hiperintensywne w okolicy troczków bocznych. Na powierzchi stawowej kości udowej ograniczony obrzęk podchrzęstny i obecność patologicznej struktury w obrębie tegoż stawu. Proszę o analizę i interpreatcję tego wyniku, bo jestem ciekawa. Dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość haemophilus Opublikowano 25 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2009 Większość to zmiany zwyrodnieniowe wynikające ze szpotawości. Dalszej doagnostyki wymaga obrzęk podchrzęstny, ale niestety w tej sprawie trzeba skonsultować się z lekarzem osobiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Joanna Opublikowano 25 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2009 Dziękuję za odpowiedź :) Ale to obrzęk podchrzęstny wymaga dalszej diagnostyki? A o czym to może świadczyć? Czy to jest coś poważnego czy nie ma się co przejmować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Joanna Opublikowano 3 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2009 Czy uzyskam odpowiedź odnośnie dalszej diagnostyki obrzęku podchrzęstnego? O czym to może świadczyć? Proszę o informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi