Gość Basia Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Mam pytanie moja bliska osoba jest po usunięciu fragmentu płuca z guzkiem o srednicy 0,4 cm.Wynik brzmi Adenocarcinoma G-3 verisimiliter metastaticum, markery CK,EMA,CK20(+), Ki67*1% . Co to oznacza? Niedługo zostanie poddana chemioterapi. Dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość haemophilus Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Oznacza to gruczolakoraka 3 stopnia zróżnicowania w skali od 1-3. Prawdopodobnie występują przerzuty. Usunięto podejrzaną zmianę i ze względu na podejrzenie przerzutów zalecono chemioterapię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Basia Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Dziękuje za odpowiedź. Mam jeszcze zapytanie czy dobrze rozumien- 3 stopien oznacza naj bardziej złośliwe stadium nowotworu. Bliska mi osoba pięc lat temu miała usunietego guza trzustki czy to znaczy ,że ma teraz przerzuty.Badanie wykazało na dzień dzisiejszy jedynie powiększone więzły chłone wokół trzuski, reszta przewodu pokarmowego w porzątku, wątroba zdrowa.Gdzie najlepiej było by się zgłośić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2009 3 stopień oznacza słabe zróżnicowanie komórek, są mało dojrzałe czyli bardziej agresywne, szybciej się namnażają. Powiększenie węzłów chłonnych w badaniach obrazowych z dużym prawdopodobieństwem świadczy o przerzutach. Leczeniem powinien zająć się onkolog. W jego gestii leży dalszy sposób postępowania (np. chemioterapia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Basia Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Dziekuje za wyjaśnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi