Gość Mirek Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 Robiąc badania okresowe wyniki, które otrzymałem troszkę mnie przeraziły ( ALAT - 166,5 u/l, ASPAT 83,4 u/l, glukoza na czczo 121,7 mg/dl ). Postanowiłem przeprowadzić badania kompleksowe. Wynik badania USG - wątroba powiększona o podwyższonej echogenności , pozostałe narządy jamy brzusznej bez zmian. Wyniki badania laboratoryjnego : glukoza na czczo - 121 mg/dl, gamma gt - 146 U/L, bilirubina całkowita- 1,63 mg/dl, fosfataza alkaliczna - 67 U/L, HBS antygen - neg.(0.281), anty-HCV - ujemny (0.24), glukoza po obciążeniu (&%gr) 218 mg/dl. Wie, że jest to spowodowane częstym nadużywaniem alkoholu ( nie w dużych ilościach, ale prawie codziennie). Pytanie, na ile takie uszkodzenia, są odwracalne, oraz czy stosując dietę oraz całkowitą abstynencję można doprowadzić wątrobę i poziom glukozy do normy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 Niestety, ale wszystkie te parametry mogą mieć nieprawidłową wartość z uwagi na nadużywanie alkoholu. Można spróbować przynajmniej przez tydzień zastosować całkowitą abstynencję oraz dietę typu wątrobowego i wykonać kontrolne badania. Wyniki powinny być już lepsze. Oczywiście także ograniczyć spożywanie cukrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jan Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2009 mam podobny problem piję dużo piwa które bardzo podnosi cukier Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jolka Opublikowano 7 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2010 Nie zgadzam sie z tym,że główną przyczyną jest alkochol.Mam 44 lata ,nie wiem jak smakuje piwo,nie piję żadnego alkocholu,a przypadkowo robione badania wykazały mocno powiększoną i stłuszczoną wątrobe.Ta diagnoza powaliła mnie z nóg! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Piotr Opublikowano 4 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 ja mam alat na wyniku 456 szok czy ktos mi powie co dalej?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi