Gość Zofia Opublikowano 29 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2020 Witam, po kilku miesiącach przerwy ponownie pojawił się u mnie ból w tylnej części kolana. Uniemożliwia przyklękanie i promieniuje aż do pięty. Jest to noga lewa i właśnie z tą stroną mam problem, poniżej krótka historia: 1. operacja śródstopia - osteoplastyka (jałowa martwica drugiej kości śródstopia) - efekt : wielomiesięczne utykanie. Niemożliwe chodzenie w skarpecie, obuwiu ze względu na ciągły ból palca. 2. po 10 miesiącach od operacji nagły ból odcinka lędźwiowego promieniujący do pośladka i lewej nogi, sil ból lewego biodra - pęknięcia i dehydratacja krążka i jego lekkie wysunięcie. Ból nie ustępuje przez kolejny rok (próby rehabilitacji) 3. po kolejnych 4 miesiącach - zgrubienie na rozcięgnie operowanej wcześniej lewej stopy, uniemożliwiające chodzenie. Zastosowano zastrzyk ze sterydów. 4. Po kolejnych 3 miesiącach ponowna operacja śródstopia o szerszym zakresie. Efekt - szybkie gojenie i powrót do normalnego funkcjonowania. Moje pytanie dotyczy tego kolana - czy są to zmiany zwyrodnieniowe? Jakiej diagnostyce powinnam się poddać. Dodam tylko że mam 38 lat, prowadzę aktywny tryb życia , chodzę na siłownię a ze względu na problemy z kręgosłupem stanowisko pracy przerobiłam na stojące. Jednak staram się też usiąść by odciążyć nogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz_Synergia_Chorzów Opublikowano 27 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2020 Witam, To jaki rodzaj diagnostyki jest Pani potrzebny należy oprzeć o wywiad oraz badanie kliniczne, które może przeprowadzić fizjoterapeuta lub lekarz. Dopiero po uzyskaniu takich informacji specjaliści będą mogli sugerować potrzebę oraz rodzaj badania obrazowego. Może to być badanie USG, które w ocenie niektórych struktur ma ograniczone możliwości lub bardziej precyzyjne badanie RM (rezonansu magnetycznego). Ostateczną formą diagnostyki może być interwencja chirurgiczna w formie atroskopii diagnostycznej kolana. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi