Skocz do zawartości
eChirurgia.pl
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Łukasz_Synergia_Chorzów

Members
  • Zawartość

    52
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0 Neutral

Ostatnie wizyty

Blok z ostatnimi odwiedzającymi dany profil jest wyłączony i nie jest wyświetlany użytkownikom.

  1. Łukasz_Synergia_Chorzów

    Pękniecie kości piszczelowej

    Witam, Trudno określić czas możliwych dolegliwości bólowych po złamaniu. Nie mniej jednak jeżeli synek chodzi na palcach to w stałym rozciągnięcie są mięśnie z przodu goleni i równie dobrze one mogą dawać dolegliwości bólowe. Nie wspomniała Pani o rehabilitacji synka - jeżeli jej nie ma to jak najbardziej zalecam rozpoczęcie. Fizjoterapeuta skoryguje chód syna i zajmie się ewentualnym problemami z tkankami miękkimi (mięśnie, więzadła itp.) Pozdrawiam,
  2. Łukasz_Synergia_Chorzów

    Bóle bioder po operacji kolana

    Witam, Nie sądzę żeby było to zapalenie stawów albo zespół Sudecka. Wspomniana wcześniej kompensacja jak najbardziej może wyjaśniać Pani problem. Wrażenie sztywnienia kolana może Pani jeszcze odczuwać przez dłuższy czas. Natomiast jeżeli tylko możliwy jest juz wyprost kolana to na pewno jest kapitał żeby poprawić Pani wzorzec chodu. Ze względu na długi okres rehabilitacji i problemów korekcja chodu musi dotyczyć prawdopodobnie całego ciała jednak najwięcej regionu od miednicy w dół. Musicie z fizjoterapeutą wychwycić gdzie nieprawidłowo porusza Pani ciało - z doświadczenia wiem, że dużo pracy kosztuje żeby włączyć pełniejszy zakres ruchomości kolana do chodu ale jest to do osiągnięcia. Trzymam kciuki ! Pozdrawiam,
  3. Łukasz_Synergia_Chorzów

    Kolano

    Witam, Sposób opisu więzadła nie wskazuje na jego uszkodzenie ale bardziej zmiany degeneracyjne chociaż ciężko zinterpretować co opisujący radiolog miał na myśli pisząc o "zwyrodnieniu śluzówkowym" ?? Nie mniej jednak nie sugerowałbym się tak bardzo opisem RM a bardziej oceną funkcjonalną więzadła - wydolnością podczas napięcia oraz ogólną stabilnością stawu kolanowego. Te parametry może ocenić fizjoterapeuta/lekarz. Pozdrawiam,
  4. Łukasz_Synergia_Chorzów

    Zerwany Achillesa

    Witam, Czas od uszkodzenia faktycznie jest długi. Najbardziej rozsądnym posunięciem wydaje się być prywatna konsultacja ortopedyczna, która będzie dawała możliwość lekarzowi wykonania badania USG lub rozszerzenia diagnostyki obrazowej o badanie RM. Na takich podstawach lekarz może przedstawić rokowania oraz dalszy sposób leczenia. Pozdrawiam,
  5. Łukasz_Synergia_Chorzów

    Stozek rotatorow

    Witam, Opis zamieszczony przez Pana świadczy o obrazowym podejrzeniu tzw. cieśni podbarkowej (fizjologicznie przestrzeń powinna wg. różnych źródeł wynosić ok 10-12 mm. Przestrzeń podbarkowa to w skrócie, przestrzeń pomiędzy wyrostkiem barkowym a górną częścią głowy kości ramiennej. Pomiędzy tymi strukturami potrzeba jeszcze miejsca dla ścięgna m. nadgrzebieniowego oraz kaletki. W Pana przypadku ścięgno to jest częściowo naderwane. Podejrzenie również dotyczy uszkodzenia obrąbka stawowego (tj. struktura, która m.in. pogłębia panawekę stawu ramienno - łopatkowego). Zdecydowanie wymaga to badanie konsultacji fizjoterapeutycznej oraz lekarskiej w celu ustalenia formy leczenia. Pozdrawiam,
  6. Łukasz_Synergia_Chorzów

    Mocny ból łokcia po uderzeniu. Proszę o radę

    Witam, Co do decyzji formy leczenia to ostateczną decyzję oczywiście podejmuje lekarz ale zawsze jest to ostateczna forma leczenia. Nie wiem jak duże było uderzenie, nie znam dokładnie objawów, które Pani dolegają (czy drętwienie jest stałe, okresowe itp.) ale należy na pewno wziąć pod uwagę, że być może powstały obrzęk w wyniku uderzenia w rejonie rowka powoduje wzrost ciśnienia w tym regionie i mechanicznie może powodować ucisk nerwu i proporcjonalnie do zmniejszania się obrzęku objawy będą ustępować. Proszę mojej uwagi nie brać jako diagnozy a jedynie jedna z możliwości. Wywiad, badanie i ewentualne rokowania może przedstawić Pani po wizycie fizjoterapeuta lub lekarz i na taką wizytę sugeruję się udać. Pozdrawiam,
  7. Łukasz_Synergia_Chorzów

    Stan po złamaniu

    Witam, Z opisu wynika, że do złamania doszło ale według osoby opisującej jest to złamaniem przebyte we wcześniejszym czasie. Bieżąca forma leczenia jest uzależniona od aktualnego stanu klinicznego. W Pana poście brak informacji czy doznał Pan w ostatnim czasie urazu oraz opisu ewentualnych objawów. Nie mniej jednak na pewno warto poddać się konsultacji lekarskiej. Pozdrawiam,
  8. Łukasz_Synergia_Chorzów

    Wypadek. Uraz Stawu barkowego. RTG w temacie

    Witam, Nie ma możliwości odpowiedzenia na Pana pytanie czy jest to poważny uraz ponieważ brak jest informacji dotyczących ewentualnego bólu, mechanizmu urazu itp. Ocena czy uraz jest poważny powinna się opierać na dokładnym wywiadzie, badaniu klinicznym a w ostatnim etapie na interpretacji zdjęcia RTG lub innej formy diagnostyki obrazowej. Od wspomnianej powyżej interpretacji uzależniona jest dalsza forma leczenia/rehabilitacji. Pozdrawiam,
  9. Łukasz_Synergia_Chorzów

    Ból karku

    Witam, Rozluźnienie pierścieni włóknistych można powiedzieć, że jest wstępem do dyskopatii chociaż to i tak nie jest jednoznaczne stwierdzenie - pytanie w jakim stopniu są rozluźnione - taki opis jest subiektywną interpretacją opisującego radiologa. Przyczyn drętwienia może być kilka - nie koniecznie musi to wynikać z uszkodzenia dysków na w/w poziomach. Może to być związane z obciążeniem układu nerwowego obwodowego (np. splot, nerw obwodowy itp.) Dysk nie ma możliwości wysunięcia się - jest silne stabilizowany m.in. przez mocne więzadła. Precyzyjne odpowiedzi na nurtujące Pana pytania i właściwe wskazówki (rehabilitację) otrzyma Pan od fizjoterapeuty. Dlatego zdecydowanie polecam wizytę u takiego specjalisty. Pozdrawiam,
  10. Łukasz_Synergia_Chorzów

    Silny ból kolana od 2 tygodni

    Witam, Zgadzam się, ze wizyta u ortopedy będzie potrzebna ale należy wziąć też pod uwagę wizytę u fizjoterapeuty dlatego, że taki stan Pani kolana z czegoś musi wynikać. Niezależnie czy wynika to z urazu czy też przeciążenia fizjoterapeuta podpowie w jaki sposób radzić sobie z obecną sytuacją oraz powinien wychwycić możliwe przyczyny, które do tego doprowadziły. Jeżeli ścieńczenie chrząstki występuje w okolicach kłykcia udowego bocznego - to wspomniany opis może wskazywać na koślawienie stawu kolanowego w trakcie aktywności lub życia codziennego ale jednoznacznie ten temat powinien wyjaśnić fizjoterapeuta. Pozdrawiam,
  11. Łukasz_Synergia_Chorzów

    Ciezar na jednej nodze

    Witam, Żaden człowiek raczej perfekcyjnie nie rozkłada ciężaru ciała na P i L stronę nie mniej jednak te różnice nie powinny być znaczące. W Pańskim poście nie ma żadnej informacji o wcześniejszym urazie co bardzo często stanowi ryzyko kompensacyjnego przeniesienia ciężaru ciała na stronę nieobjawową. Taka sytuacja może też być związana z wyraźną asymetrią ciała chociażby w obrębie miednicy lub innych rejonów ciała. Co jest tego dokładnie przyczyną może Panu podpowiedzieć fizjoterapeuta, do które powinien się Pan wybrać w związku z takim problemem. Pozdrawiam,
  12. Łukasz_Synergia_Chorzów

    Ból pod lewym żebrem.

    Witam. Myślę, że warto udać się na wizytę do fizjoterapeuty. Super, że diagnostyka, którą już Pan wykonał wykluczyła sporo przyczyn natomiast przyjrzałbym się jeszcze dokładniej kręgosłupowi piersiowemu i/lub stawom żebrowo - kręgowym. RTG, które Pan wykonał ocenia przede wszystkim strukturę tego regionu ale funkcja to już co innego. Kaszel, który zainicjował Pana dolegliwości bólowe powoduje wzrost ciśnienia w obrębie klatki piersiowej i jamy brzusznej co często może prowokować dolegliwości bólowe w obrębie krążków międzykręgowych, które są uszkodzone/podrażnione. Absolutnie nie stawiam diagnozy tylko piszę o możliwościach. W odcinku piersiowym rzadko występują zmiany dyskopatyczne (ze względu na stabilizację przez żebra) ale występują dlatego należy to potwierdzić lub wykluczyć. Nie mniej jednak za mało jest tutaj też podanych informacji na temat Pana stanu zdrowia dlatego ich należy udzielić u fizjoterapeuty podczas wywiadu. Takiej oceny może dokonać właśnie fizjoterapeuta. Pozdrawiam,
  13. Witam, Bardzo mało fachowa porada ze strony lekarza dotycząca rehabilitacji. Jak najbardziej należy rehabilitować ręke zaraz po zabiegu operacyjnym. Powstanie zrostów nie jest pożądanym zjawiskiem po operacji i żeby zminimalizować szansę ich powstania niezbędna jest rehabilitacja.
  14. Witam, Po tak długim czasie od przerwania ciągłości mięśnia jego zszycie może być niewątpliwie trudnym zadaniem (z czasem kikuty mieśnia się od siebie oddalają). Osobiście bliżej by mi było co do decyzji zszycia ponieważ mięsień pełni ważną funkcję dla stawu promieniowo - nadgarstkowego i pośrednio dla stawu łokciowego. W przypadku gdy wypada jego funkcja dla stawu prom-nadg mogą ulegać przeciążeniu sąsiednie mięśnie oraz struktury torebkowo - więzadłowe. Pozdrawiam,
  15. Łukasz_Synergia_Chorzów

    Uraz MCL kolano

    Witam. Zdecydowanie polecam wizytę u fizjoterapeuty. W trakcie wizyty przeprowadzi wywiad dotyczący Pana urazu, oceni kolano pod względem stabilności/wydolności więzadła oraz będzie w stanie zasugerować formę leczenia. Zabieg zdecydowanie jest ostatecznością w Pana przypadku, ćwiczenia stabilizacyjne (propriocepcji) wykonywane we właściwy sposób są w stanie stymulować więzadło do większej pobudliwości co będzie wiązało się z lepszą aktywnością mięśniową a tym samym wzrośnie stabilność kolana - do jakiego stopnia to już może rokować fizjoterapeuta po ocenie wydolności więzadła. Pozdrawiam,
×