Skocz do zawarto艣ci
eChirurgia.pl

Operacja Halluks Valgus i Bunionette

Go艣膰 Sonik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich 馃檪

2 tyg temu mia艂am operacje jednej stopy w wy偶ej wymienionych miejscach, dosta艂am buta, poruszam si臋 g艂贸wnie o kulach, wczoraj mia艂am 艣ci膮gane szwy, porobi艂y si臋 ma艂e ranki, bo tak lekarz szarpa艂, czy te ranki s膮 normalne i mo偶na odczuwa膰 wi臋kszy b贸l po 艣ci膮gni臋ciu szw贸w? Zapyta艂am kiedy mam i艣膰 na fizykoterapie a lekarz na to: "a po co?".聽 聽 Znajome zaczyna艂y ju偶 po 2 tygodniach rehabilitacje, dlatego moje pytanie jest, czy jest ona konieczna? Jakie konsekwencje mo偶na ponie艣膰 nie chodz膮c na fizykoterapie? Kiedy najp贸藕niej od 艣ci膮gni臋cia szw贸w zacz膮膰 膰wiczy膰 stop臋?聽

Kolejne pytanie, to czy w okresie rekonwalescencji s膮 robione jakie艣 badania? Codziennie robi臋 zastrzyki przeciw tromboze, nie powinno si臋 tego zbada膰?聽

Po 2 tyg, 艣ci膮gni臋cie szw贸w, rentgen zrobiony, kolejny termin za 2 tyg, czy powinno si臋 cz臋艣ciej chodzic na kontrol臋? czy w tym stanie rzadziej wystarczy?聽

Pozdrawiam serdecznie!聽

Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

Witam,聽

Nie do ko艅ca rozumiem reakcj臋 lekarza.

Zdecydowanie polecam fizjoterapi臋 - halluksy zawsze s膮 wynikiem jakiego艣 schematu kompensacyjnego.

Z mojego do艣wiadczenia bardzo cz臋sto s膮 one wynikiem nie w艂a艣ciwego usytuowania 艣rodka ci臋偶ko艣ci cia艂a np. w pozycji stoj膮cej. Zak艂adaj膮c, 偶e tak jest w Pani przypadku to ponowny halluks za jaki艣 okres czasu ma prawo nawraca膰 - ale nie da si臋 tego okre艣li膰 bez wywiadu oraz badania klinicznego.聽

Pozdrawiam,聽

Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Usu艅 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.