Gość Tomasz Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Mam 32 lat. Ostatnio robiłem badanie USG jamy brzusznej. Wyniki mnie trochę zszokowały i tak naprawdę nie wiem co mi jest i co mam robić dalej. W opisie wątroby znalazło się zdanie *wątroba jednorodna o wzmożonych echach, umiarkowanie powiększona*. Pozostała część w opisie ok, wszystko w normie tj. pęcherzyk żółciowy, drogi żółciowe, trzustka, naczynia jamy brzusznej, nerki. Tylko śledziona jednorodna powiększona 147mm. Miesiąc wcześniej robiłem również badania krwi. Cholesterol całkowity 149mg/dl, HDL - choresterol 35 mg/dl, LDL cholesterol 77,6 mg/dl i trójglicerydy 182 mg/dl. Inne wyniki ok tylko GPT 60 U/l. Co to oznacza? Jaki jest stan tych narządów? Ogólnie na stałe nic mnie nie boli i na nic nie narzekam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stappler Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Trudno mi określać dokładnie co jest przyczyną tego stanu bez dokładnego zebrania wywiadu i bezpośredniego badania. Prawdę powiedziawszy wyniki laboratoryjnie prawie wcale zbytnio nie odbiegają od normy. Obraz USG wątroby może świadczyć o początkowym stadium marskości wątroby czego następstwem jest miernego stopnia powiększenie śledziony. Jeśli nie ma Pan żadnych objawów i czuje się dobrze myślę, że tym problemem można zająć się na spokojnie. Po analizie badań z lekarzem prowadzącym (dodatkowo jeszcze z uwagi na powiększoną śledzionę warto byłoby wykonać morfologię krwi z rozmazem) może trzeba by skonsultować się także z hepatologiem w sprawie wątroby lub/i (jeśli morfologia z rozmazem byłaby nieprawidłowa) hematologiem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość a. Opublikowano 18 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2010 w usg jamy brzusznej napisano tak: Wątroba duża, w linii środkowoobojczykowej do 153mm o podwyższonej echogeniczności. przewody wewnątrzwątrobowe nieposzerzone. Pęcheżyk żółciowy o prawidłowej ścianie echoujemnyPZW w normie. Pole trzustki prawidłowe. Śledziona jednorodna echogenicznie niepowiększona. Przestrzeń zaotrzewnowa wolna, Obie nerki o gładkich obrysach położone typowo z prawidłowym echembez złogów i cech zastoju. pola nadnerczne wolne. Duże naczynia żylne w normie. Aorta o prawidłowej szerokości. Pęcherz moczowy gładki. Gruczoł krokowy o gładkich obrysach. Na brzuchu pojawila mi się widoczna, boląca gula, troche schudłem, na górnej części ciała pojawily mi się czerwone plamki oraz lekko znnieksztalciły się palce i paznokcie u rąk. Co to oznacza? Co mi jest? I czy jest to grozne oraz jak to leczyc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 18 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2010 Trzeba by jeszcze pogłębić diagnostykę w kierunku niewydolności wątroby, ponieważ obraz USG oraz objawy mogą sugerować marskość wątroby. O dalszych badaniach powinien zadecydować lekarz prowadzący. Zmiana guzowata na brzuchu może mieć charakter przepukliny lub jakiejś zmiany litej np. tłuszczaka, włókniaka, kaszaka i wymagać bezpośredniej konsultacji chirurgicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość a. Opublikowano 19 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2010 W usg jamy brzusznej napisano tak: Wątroba duża, w linii środkowoobojczykowej do 153mm o podwyższonej echogeniczności. przewody wewnątrzwątrobowe nieposzerzone. Pęcheżyk żółciowy o prawidłowej ścianie echoujemnyPZW w normie. Pole trzustki prawidłowe. Śledziona jednorodna echogenicznie niepowiększona. Przestrzeń zaotrzewnowa wolna, Obie nerki o gładkich obrysach położone typowo z prawidłowym echembez złogów i cech zastoju. pola nadnerczne wolne. Duże naczynia żylne w normie. Aorta o prawidłowej szerokości. Pęcherz moczowy gładki. Gruczoł krokowy o gładkich obrysach. Na brzuchu pojawila mi się widoczna, boląca gula, troche schudłem, na górnej części ciała pojawily mi się czerwone plamki oraz lekko znnieksztalciły się palce i paznokcie u rąk. Co to oznacza? Co mi jest? I czy jest to grozne oraz jak to leczyc? Zrobiłem badania: Rodzaj próbki SER TEST: ALT - 327 U/L CHOL HDL DIRECT - 47 mg/dL AST - 120 U/L TRIGLYCERIDES - 79 mg/dL BILIRUBIN TOTAL - 1,13 mg/dL CHOLESTEROL - 134 mg/dL Bardzo proszę i zgóry dziękuje za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi