Skocz do zawartości
eChirurgia.pl
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...
Gość Sonia

Zlamanie V kosci srodstopia

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Sonia

Witam. 5 tygodni temu zlamalam v kość srodstopia. Lekarz założył gips z szyną. Po ostatniej wizycie okazało się że kość nie zrosla się do końca i mam przyjść na wizytę za 3 tygodnie, co gorsza kość zrasta się krzywo. Lekarz postraszyl mnie operacja. Czy przy krzywo zrosnietej kosci da się normalnie chodzic czy będzie wiązać się to z jakimiś dolegliwościami ( bólem itd) Czy operacja jest konieczna? Proszę o poradę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam,

Co do decyzji czy operacja jest konieczna należy ją zostawić lekarzu prowadzącemu. W razie wątpliwości można zasięgnąć konsultacji innego lekarza ortopedy - oczywiście na podstawie Pani aktualnego stanu klinicznego oraz bieżącej diagnostyki obrazowej. 

Trudno wyrokować jakie mechanizmy kompensacyjne organizm wykorzysta przy nieprawidłowo zrośniętej V kości śródstopia. 

Nie mniej jednak jest to kość, która za pośrednictwem połączeń stawowych (m.in z kością sześcienną) bierze udział w propulsji stopy (przetaczanie stopy w trakcie chodu), stanowi miejsce przyczepu dla ważnych mięśni (m.in. strzałkowy krótki) dlatego może z czasem być to przyczyną dolegliwości bólowych aczkolwiek wiele lat nie musi - tj tak naprawdę wróżenie z fusów.

Pozdrawiam,

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Komentujesz jako gość. Jeśli posiadasz konto, zaloguj się.
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Maksymalnie dozwolone są tylko 75 emotikony.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×