Gość Basia Opublikowano 29 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2018 Bardzo często rotuje mi się miednica i do tego blokuje się staw krzyżowo biodrowy. Mam skolioze w odcinku lędzwiowym i jestem młodą mamą (Od 5 miesięcy). Czy problem minie jak przestanę karmić piersią? Dodam, że staw blokuje się podczas wykonywania nawet lekkich codziennych czynności. Jestem obolała i każdy mój ruch jest kontrolowany (Muszę bardzo uważać jak wstaje, jak siadam, jak chodzę i przede wszystkim jak się schylam i podnoszę dziecko itp itd każda czynność musi być przemyślana). Czy można mi jakoś pomóc? Czy to się kiedyś skończy i będę mogła żyć tak jak kiedyś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz_Synergia_Chorzów Opublikowano 30 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2018 Witam. Uważam, że najlepszym rozwiązaniem dla Pani będzie wizyta u fizjoterapeuty. Niezbędny będzie dokładnie zebrany wywiad (duże znaczenie ma sposób porodu np. przy cesarskim cięciu - mięśnie stabilizujące odcinek lędźwiowy oraz miednice ulegają istotnemu osłabieniu w połączeniu z rozluźnieniem układu więzadłowego w obrębie miednicy - fizjologiczna reakcja przedporodowa może to wpływać na niestabilność kompleksu miedniczno - lędźwiowego) oraz badanie kliniczne. Ma to wszystko na celu postawienie diagnozy oraz dobranie jak najlepszego postępowania terapeutycznego dla Pani. Uważam, że jak najbardziej fizjoterapeuta będzie Pani w stanie pomóc. Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Basia Opublikowano 30 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2018 Jestem po CC i po wielu wizytach u fizjoterapeuty. Terapia manualna pomaga ale po krótkim czasie znowu to samo się dzieje. Czy dobrze rozumiem, że po pewnym czasie mój organizm się trochę ogarnie po cesarskim cięciu i nie będzie już się rotowac miednica i blokować staw? Ile to może jeszcze trwać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz_Synergia_Chorzów Opublikowano 31 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2018 Witam. Oprócz pracy manualnej niezbędne są ćwiczenia stabilizujące oraz regularne zadanie domowe - konkretne ćwiczenie głównie pomagające na Pani problem - ograniczenie ruchomości/stabilizacja - to już w zakresie oceny fizjoterapeuty. Na pewno czas korzystnie wpływa na proces gojenia blizn natomiast jeżeli Pani problem jest niestabilność sam czas nie wystarczy - należy poprawić stabilność/mobilność kompleksu miedniczno - lędźwiowego. Warto też popracować z blizną po CC - może ona dawać wzmożone napięcie mięśni/powięzi co może powodować asymetrie w obrębie miednicy - nie jest to pewne i jednoznaczne natomiast warto to poddać ocenie. Pozdrawiam ! Wstaw inne media Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Basia Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Czy jeżeli miednica się ustabilizuje, to staw krzyżowo biodrowy przestanie się blokować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi