Gość Adrian Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2009 Witam, chciałbym prosić o wyjaśnienie wyniku badania usg jamy brzusznej: Wątroba w poziomie łuku żebrowego, echostruktura jednorodna, echogeniczność miąższu nieznacznie podwyższona - laesio?, bez zastoju żółciowego i wydzielonych zmian ogniskowych. Pozostałe narządy w porządku. istotna pewnie będzie informacja iz mam 30 lat i ok., 10 kg nadwagi, trochę podwyższony cukier i cholesterol. Proszę o informację co powinienem robić aby *naprawić* swoją wątrobę :-) Bardzo dziękuję za odpowiedz. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2009 Oznacza to, że wątroba w niewielkim stopniu jest uszkodzona. Myślę, że niezbyt drastyczna dieta wątrobowa i leki regenerujące miąższ wątroby wystarczą (Hepatil, Essentiale, Heparegen). Dobrze by było dodatkowo wykonać badania ASPAT, ALAT, fosfataza zasadowa, bilirubina celem oceny funkcjonowania wątroby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Edyta Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Witam serdecznie dziś miałam usg jamy brzucha i wszystko w normie tylko watroba grudkowaty i echogeniczna alt 109 źle samopoczucie i puchlizna brzucha bol watroby szczypiacy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi