Gość Dawidek Opublikowano 20 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 Witam, byłem przedwczoraj na badaniu usg i przypadkowo wyszlo, ze mam cos na watrobie. Wynik brzmi tak: Wątroba jednorodna, prawidlowej wielkosci - w jej prawym płacie znaleziono hyperechogeniczne niejednorodne, ostro odgraniczone ognisko o wymiarach: 34x42x29mm. Pecherzyk żółciowy cienkościenny, echoujemny. PŻW, żyła wrotna, trzustka, śledziona, nerki(prawa dł. 111, lewa 130mm) pecherz, duze naczynia jamy brzusznej prawidlowe. Nie uwidoczniono powiekszonych wezlow chlonnych przyaortalnych, wneki watroby i sledziony oraz wolnego plynu w jamie brzusznej. Gruczol krokowy prawidlowy. Zaleganie moczu po mikcji ok.70ml (prawdopodobnie efekt zmeczenia miesnia wypieracza) Wnioski: Zmiana ogniskowa wątroby. Przerost nerki lewej (podwójny ukm?) Lekarz, który wykonywał to badanie powiedział, ze to prawdopodobnie naczyniak, ale żebym dla pewności podszedl do swojej rodzinnej lekarki po skierowanie i zrobił badanie TK. Dodam, że to USG też było wykonywane w mojej rodzinnej przychodni. Dzisaj byłem u mojej rodzinnej lekarki z wynikiem tego USG po skierowanie i usłyszałem coś w stylu * nie wiem co z panem zrobić* :P i usłyszałem, ze z tego względu, że ona nie widzi najmniejszych podstaw żeby mnie kłaść na onkologi a samego skierowania na tomografię nie może mi wystawić, więc albo da mi zieloną kartę albo na oddzial wewnetrzny mnie położy i oczywiście wystawiła mi skierowanie na oddział wewnętrzny. Mam 30lat obawiam sie ze to rak watroby. Moja lekarka natomiast powiedziala, ze to nie jest rak absoultnie, ze ma duzo takich przypadkow z takimi zmianami. Ze ostatnio miala dziewczyne 19 letnia wlasnie z takimi zmianami. Wyszla nawet skonsulotowac ten wynik z lekarzem ktory go wykonywal a wykonywal go lekarz ktory generalnie ma bardzo dobra opinie. Wrocila i powiedziala mi ze lekarz jej powiedzial, ze ta zmiana nie jest niepokojąca. Tak czy siak lekarka dala mi skierowanie na oddzial wewnetrzny. Nie wiem o co chodzi, dlaczego dzisaj nie chciala mi dać skierowania na onkologiczny, zeby mi tam zrobiono TK a druga sprawa to dlaczego gdy lekarz ktory wykonywal mi USG nie powiedzial mi wtedy wprost: idz do domu za pol roku przyjdz, tylko kazal isc do lekarki po skierowanie na TK w celu dalszej diagnostyki (ponoc ten lekarz ma opinie dokładnego) a na koniec przy wyjsciu z tego USG życzył mi powodzenia. Nie wiem co myslec o tym wszystkim, jak dla mnie dziwna sytuacja i najgorsze jest to ze mecza mnie mysli ze to rak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi