Gość max Opublikowano 24 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2013 Do złamania doszło w wyniku upadku na oblodzonym chodniku 11.01. Na ostry dyżur kobieta trafiła 15.01 i został założony gips. Złamanie jest z minimalnym przemieszczeniem (na ostrym dyżurze lekarz mówił że jest bez ale później na wizycie po założeniu gipsu (22.01) inny lekarz powiedział że jest lekkie przemieszczenie ale że jest dobrze - kość się zrasta). Gips został założony na 4-6 tyg (tak powiedział lekarz). Gips jednak jest strasznie ciężki niewygodny i powoduje uwieranie (ból) na wystającej kości obojczyka. Czy opatrunek gipsowy jest najlepszy w takich przypadkach czy może lepszy jest opatrunek z bandaża elastycznego Desolta czy choćby zwykły temblak. Gdzieś wyczytałem w necie że ktoś miał podobne złamanie bez przemieszczenia i *1 tydzień byłam mocno umocniona bandażem następnie 3 tygodnie w stabilizatorze* Co jest lepsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lek. Jacek Ławnicki Opublikowano 27 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2013 Witam! Leczeniem z wyboru w tego typu sytuacjach jest założenie opatrunku gipsowego. Jeżeli opatrunek gipsowy powoduje dyskomfort to można udać się do specjalisty ortopedy, który oceni możliwość zmiany na unieruchomienie za pomocą syntetycznej opaski unieruchamiającej (tzw. lekki gips). Często jednak tego typu opatrunki nie są dostępne w poradniach i pacjent musi samodzielnie sfinansować ich zakup. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość max Opublikowano 30 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 Dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość anna Opublikowano 13 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2018 Złamanie szyjki kości ramiennej. Moja siostra miała założony gips a po 2 tyg, założono jej ortezę. Ręka nadal ją boli i puchnie czasami. Czy tak ma być ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi