Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Podejrzenie przewlekłego zapalenia trzustki

Gość monika35

Rekomendowane odpowiedzi

Pika lepiej dmuchać na zimne, ale leczenie zatruć czy podrażnień chlorem polega na łagodzeniu objawów. Także *łagodź* po prostu przełyk i żołądek a minie szybko. Ja jako świr czystości też się swoje nawdychałam. Nawet fugi swego czasu tym gównem czyściłam. Ale od dawna odeszłam od tych środków i teraz bardziej poszorować czasem trzeba ale brudzi się 5x mniej.

Dziękuje Meggi, będę mieć nauczke*) no ja tez mam trochę fioła na tym punkcie, ze chlor to jednak raz na miesiąc trzeba*) ale chyba go całkowicie odstawie, bo więcej mam strachu o dziecko a i teraz sobie biedy narobiłam*) Żeby nie myśleć za porządki wiosenne się wzięłam*)

Mido dokładnie z tą panią rozmawiałam. Jeszcze będziemy w kontakcie, bo jednak to jakoś raźniej. Dziewczyny dzięki temu że i wy tu jesteście też mii lżej, tylko szkoda że wszystkie w takiej sytuacji.

Tomala możesz przyblizyc temat tego kontrastu? trzeba to wcześniej ustalić z lekarzem? jest jakas nazwa tego kontrastu? ja będę mieć i jeśli już mi się uda to chciałabym taki kontrast , tylko nie wiem co gadac*)

Anete jeszcze nie mam skierowania, w poniedziałek będę u lekarza to odbiore, i stad moje pytanie, żebym wiedziała co mu kazać wypisać, Nie miałam takiego badania, ale przed tk tez nie badali a kontrast podali, czy to inny kontrast? Doczytałam, że w mri trzustki podaje się dodatkowo sekretynę żeby uwidocznić trzustke i przewodu żółciowe,

Tak, mialam rowniez radioterapie i chemie tak ze lacznie z operacja przeszlam caly program. Teraz jak pojawily sie bole bardzo dokuczliwe, ze momentami myslalam ze brzuch mi rozerwie do tego wodniste biegunki najczesciej w nocy to sama mialam juz najczarniejsze mysli. Moja lekarka domowa tez juz trzustke podejrzewala bo mam wyciety woreczek i mowila ze moze ta trzustka jest bardziej obciazona. Oddawalam tez kal do badania na elastaze i wyszlo 66 a powinno byc ponad 200. taki wynik wskazywal na niedoczynnosc trzustki. Ale teraz po rezonansie radiolog to wykluczyl. Wy kluczyl rowniez jakiekolwiek przerzuty co troche mnie uspokoilo ale lekarstwa na te dolegliwosci nie ma. Najlepiej sluzy mi glodowka. Im mniej pokarmu w jelicie tym lepiej a na biegunki biore teraz regularnie codziennie jedna tabletke loperamid.

Nie wiem jakie rozne rezonanse sie robi , ja mialam jako kontrast prawie litr takiego mlecznego napoju do picia (byl nie najgorszy) i jeszcze dostalam kontrast dozylny. Moj znajomy jak mial rezonans to bez kontrastu.

Anet, nie ma sprawy*) dobrze, że wspominacie bo nawet o tym nie wiedziałam*) Nie wiem jaki ma być rezonans, dlatego pytam, bo będę u rodzinnego i on ma wystawić i chce mu zaznaczyć żeby napisał ze o trzustke chodzi. I włąsnie dopytać jak to z tym kontrastem.