Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Podejrzenie przewlekłego zapalenia trzustki

Gość monika35

Rekomendowane odpowiedzi

Monika w sumie wiekszosc byla podobna, mi nie kazal robic niektorych badan co Tobie, daj znac co powie znajoma Twoja na to, ciekawa jestem, czy wy tez od rana macie jazdy w brzuchu? Burczenie, przelewanie, sciaskane jelit? Mnie budzi o 8 i spac juz nie moge :/

BAsik czytałam o tym i piszą, że mri drog żółciowych niby to obrazuje, a ja miałam takie i nie pokazało nic, ale to jest jaki trop i będę pytac. U mnie bez zmian, ból pleców od łopatek w góre, i lewy bok, poza tym już mi się nerwy właczyły i wyje od rana, jutro mam rodzinnego i będę prosić o badania tylko jakie? on już nie wie co robic i na szpital mi daje skierowania, a tam mnie odsyłają i ta wkoło. Poza tym mam dzieciaki i nie mam opieki dla nich, i to mnie wstrzymuje żeby isc a szpital, mam nadzieje ze ambulatoryjnie cos się uda.

Pika a jakby ktos Cie ustawil troche przeciwbolowo? Moze by Ci to ulge przynioslo? Ja z kolei czuje sie wyczerpana i zmeczona, brak mi sil na cokolwiek :/ ta dziewczyna ma mrcp normalne tez a mimo to ja zdiagnozowali, zapytaj o to :)

Dziekuje zapytam jutro ale pewnie dopiero gastrolog mi cos odpowie. Poczytałam o tym i tam s trochę gdzie indziej bóle, bo bardziej prawa strona i plecy, ale roznie może być jak to z bólami bywa. Normalnie na codzien sobie radze z bólem tym upierdliwym, czasem mam dość ale nie ma tragedii a teraz jest kiepsko, boli od niedzieli i nie zapowiada się żeby miało być lepiej, długo trzyma, stad moje przekonanie, ze to trzustka a nie jelito, zastanawiam się na zoładkiem, ale tu tez inny rodzaj i miejsce bólu, i nie chce być inaczej jak cos z zółcia jest nie tak. Zła jestem i będę meczyc lekarzy żeby cos porobili, z krwi ile się da i usg a może gastro się na eus zgodzi, bo rodzinny daje mi skierowanie ale na szpitalu nie chca wykonać, i dupa*(

Gość Monika39

Basik ,ja też czytałam o czynnościowym zaburzeniu zwieracza Odiego,ale czy to nie robi się po usunięciu woreczka?Czy może być ot tak?I czy powoduje bóle typu trzustkowego? Jezu noc i poranek masakra! Jakby mi ktoś brzuch w plecy wciskał,apap/nospa/apap/nospa i mąż na szczęscie do pracy zawiózł /miał wolne na szczęście.Mam wrażenie,że bóle jak przejdą to potem gorsze przychodzą:(ile jeszcze?Szukam poradni bólu....niech mi dadzą jakieś dragi,bo jak funkcjonować przy dzieciach?Matka zapłakana,podkowy pod oczami...A z ciekawości dziewczyny?Czy Wy pracujecie?Jak funkcjonujecie w pracy? Ja mam w przychodi podstawową i dorabiam jeszcze,ale co będzie jak już nie dam rady? A dzieciaki kosztują i raty....Teraz chciałam zrobić to badanie IgG4(autoimmunologiczne zap.trzustki i jelit,wątroby wykazuje)-150 zł! O suplementach,diecie,lekach nie wspomnę...wszystko kosztuje,jak żyją Ci ludzie z pzt bolesnym,bo są też wersje niebolesne....Renty na to nie dają,a jak nawet to śmieszne pieniądze.

Monika - w Odim boli jak w trzustce tyle, ze nie musisz miec woreczka wycinanego, ta dziewczyna z ktora pisalam nie miala, Monika jeszcze jedno, Ty sie za alkohol nie obwiniaj, dzis czytalam raport w Danii 18 tys alkoholikom robili badania i po 20 latach 70 z 18 tys mialo pzt. Zeby ono sie rozwinelo potrzebna jeszcze genetyka - na to juz nic nie poradzimy :) Ci ludzie pili min. 20 piw tygodniowo. Ta alko teoria to jakas sciema jest :)

Gość Monika39

Dziewczyny znów boję się,że to rak:( Czytałam wywiad z prof.Lompe słynny chirurg od trzustki.Pisał,że ogona i trzonu jest późnorozpoznawalny,że nie dotyczy wcale tylko osób po 60-ce,często atakuje około 30-40-ki,diagnostyka w naszym kraju kuleje,wszystko trwa za długo,mało lekarzy na świecie interesuje się trzustką,nawet w corocznym sympozjum w USA zjawia się ok.200 lekarzy-tylko!Dlaczego? Takie cuda przeszczepy twarzy robią,a postęp w leczeniu chorób trzustki znikomy....Plecy bolą....

Monika porównywać USA do Polski to nieporozumie. Do Europy można. Przecież to gigantyczny kraj jest. I gwarantuje Ci, że normalna opieka jest tam 10 x gorsza jak u nas a za dobrą płacisz takie pieniądze, że Ci się w głowie nie mieści. 5x byś pomyślała zanim byś zrobiła mri itp a o szpitalu nawet nie wspominam.

A specjalistów od trzuchy tak jak stwierdziłaś jest niewielu wszędzie. Ale druga kwestia, że szukając wędki w sklepie z wędkami znajdziesz ich wiele. Tak samo profesor od trzustki wypowiada się o trzustce bo tacy pacjenci do niego trafiają ... nie z katarem czy grupą. Jakby ogólny się wypowiadał, że ma wielu młodych pacjentów z rakiem ogona trzustki to bym zaczęła się bać.

Monika diagnostyka kuleje bo nie zawsze objawy raka trzustki są jednoznaczne, samo chudniecie, czy ból w dole pleców można uznac za nic złego i nie zgłaszać lekarzowi, a nawet jak się powie to może to być zbagatelizowane. Trzustka jest mało poznanym narządem i badania na niej są cholernie drogie przez co niewiele się robi, bo w porównaniu z innym typem raka sa rzadkie. Ja mysle, ze za jakies 20 lat trzustka będzie lepiej znana i leczona, ze uda się ja regenerować Mam nadzieje ze dozyje.

Chyba też przesądza fakt, że trzustka ma trudno dostępne położenie i jest cholernie wrażliwa na interwencje. Stąd nikt nie ryzykuje krojenia pacjenta jak nie ma takiej absolutnej konieczności. Mojemu znajomemu też mówili, że trzustka nienawidzi światła i sama ekspozycja na nie już jest bardzo niebezpieczna. Teraz operacje robi się pod jakimś przykryciem ..jest jakaś metoda na to. On miał metodą zamknięta przez żołądek.

Gość Monika39

Meggi serio?! Myślałam,ze to przenośnia*nie lubi światła* w sensie,ze zaglądania do niej i ruszania...A Ty mówisz,ze w nakryciu robią zabiegi...Boże to naprawdę Cześka wstydliwa jest? Czyli jednak zbyt mało jest cierpiących,żeby opłacało się robić badania...Ja zawsze miałam szczęście do WYJĄTKOWYCH RZECZY ku...a mać! Z tymi pacjentami ok.30-40 ki to chodziło o to,że sam profesor kiedyś mówił studentom,że to choroba ludzi po 70-ce,teraz to ku jemu zaskoczeniu się zmienia-wiek pacjentów jest o wiele niższy....Wiem dziewczyny,że myslicie ,że zwariowałam,ale człowiek szuka pomocy i jak ma już dość i pomyśli,że nie wie kiedy ta gehenna się skonczy to mu nawet usunięcie Cześki po głowie chodzi.Wiem,że żaden chirurg z powodu bólu i jakiegoś pogrubienia nie usunie trzustki,ale szukam nawet poradni bólu we Wrocławiu i iby jakieś są,ale głownie piszą o kręgosłupie,półpaścu i stawach w swoim zakresie usług. Czytałam też o blokadzie alkoholem w zwoju trzewnym-znosi ból na kilka miesięcy,albo chociaż zmniejsza...

Monika, jak sama wiesz my siedzimy w tym temacie już trochę, pukałysmy do tylu drzwi, czytałyśmy cuda, łapiemy się wszystkiego a ostatecznie i tak wiemy ze jeśli mamy pzt to tyko dieta, kreon, przeciwbólowe leki i spokój, bo innej rady nie ma. Oczywiście nie mowie tu o wypadkch poważnych gdzie konieczna jest inwazyjna pomoc. Tysiac razy pisałam, ze wolałabym jelito, zoładek, oby nie ja, ale nie mam wyboru i musze się pogodzić z tym co jest. Mój M dziś prawie płakał, bo już tyle dni chodze taka marna, i powiedział, ze widzi jak bardzo się mecze, ze nie wie jak pomóc i tak dalej. Dziewczyny on się boi, tak jak ja, bo mamy małe dzieci, fajne zycie a wali się wszystko, bo ja ledwie zyje. Czekamy ze stane na nogi bo mamy remont a ja leze, Strasznie to wszystko trudne

Moniu każdy się boi raka a dziś faktycznie coraz więcej młodych ludzi dopada. I wcale nie pijaków, palaczy czy fatalnie się prowadzących. Ale na to składa się multum rzeczy. Diagnostyka, podtrzymywanie i leczenie ciąży i znacznie mniejsza ogólna umieralność we wczesnym wieku. I nie mówię tu o ludziach po 50tce tylko o dzieciach. Także reasumując tych przypadków nie jest proporcjonalnie więcej. Ogólnie nie martwy się rakiem na zapas Moniu. Cieszmy się, że na razie go nie mamy.

Dziewczyny ja po lekarzu, konsultował się z kolegami i uznali ze daja skierowanie na badanie ercp, tk i usg, w poniedziałek krew - na watrobe i trzustke i wtorek wyniki i decyzja na co ide, ale mówią ze ercp wg nich bo nie miałam a wygląda to na problem z drogami zólciowymi, o trzustce nie chcieli gadac. Bóle mam nadal, trzyma mnie mocno i długo już, i to mnie martwi, bo nie wiem jak to uspokoić.

Gość Monika39

Pika,podobno mrcp jest zastępczo stosowane zamiast ercp do diagnostyki a mniej inwazyjne....Ercp chyba jest konieczne jak coś maja udroznic w przewodach....Czy Ty też masz uczucie zapchania/ucisku w nadbrzuszu i jakby ciścnienie az do łopatek taka jakby mocna kolka?To mi tak przeszkadza,że bym sobie wyrwała.Myślę,ze to kamienie sie robią i zapychaja przewody,takie uczucie....