Gość Patrycja Opublikowano 16 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2011 Witam, u mojej mamy wykryto guza na wątrobie. Szczegółowy opis komputerowej tomografii brzucha wygląda następująco: Wątroba niepowiększona o prawidłowej densyjności. W segmencie VI zmiana hipodensyjna o śr. 62 mm uwypuklająca torebkę wątroby ulegająca silnemu wzmocnieniu kontrastowemu od obwodu, wypełniająca się kontrastem w dalszych fazach badania* widoczne naczynie doprowadzające od t. wątrobowej. Do różnicowania: atypowy naczyniak, atypowe NFH, gruczolak wątrobowo-komórkowy, atypowy HCC, meta - do dalszej diagnostyki. W segmencie VIII drobna zmiana hipodensyjna o śr. 10 mm o densyjności płynowej nie ulega wzmocnieniu kontrastowemu, podobna zmiana o śr. 11 mm w segmencie III. Co to wszystko oznacza? Cze jest to cos złośliwego? Dodam że mama trafiła do szpitala gdzie zdiagnozowano jej *pierwszą cukrzyce*. Badanie usg wykazało zmiany na wątrobie i potem wykonano tomografię brzucha. Bardzo uprzejmie prosze o odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Marek Opublikowano 17 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 A czy wcześniej mama robiła sobie USG, a jak tak, to czy też coś wykazało? Pytam się, bo sam mam powiększoną wątrobę do 170 mm, ale badanie USG poza tym nic nie wykazało. A może nie jest wstanie wykazać? Dopiero może tomografia komputerowa to wykazać, więc proszę o odpowiedź... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Patrycja Opublikowano 17 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 Mama nie miała wcześniej wykonywanego badania USG. Dopiero gdy trafiła do szpitala z podejrzeniem cukrzycy zrobiono jej usg które wykazało zmiany na wątrobie. Nie było wiadomo co to wiec zrobiono jej tomografię komputerową (badanie dokładniejsze niż usg) i wtedy zdiagnozowano guza na wątrobie. Tyle ze nie wiadomo jaki to guz. Polecono nam wizyte u onkologa ale mnie ta niepewnośc dobija stąd mój post tutaj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Marek Opublikowano 17 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 Dziękuję za odpowiedź, to trochę mnie uspokoiło, że USG robione w szpitalu też zmiany wykazało, z resztą mam też inne problemy zdrowotne, bardziej istotne niż samo powiększenie wątroby. Czas pokaże co dalej będzie, a mamie życzę zdrówka i myślę, że skorzystaj z wizyty u onkologa i to bardzo szybko. A skoro polecono wizytę, to pewnie mamę chorą wypisali ze szpitala, zamiast przenieść na oddział onkologiczny i szybko zastosować odpowiednie leczenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Patrycja Opublikowano 18 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2011 Ciesze się ze mogłam jakoś pomóc. Jesli chodzi o moją mame to ja się nie poddam!! Zrobie wszystko żeby była zdrowa. Jestesmy umówione na wizytę i od niej zależy dalsze leczenie mamy. A Tobie również życzę zdrówka. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Patrycja Opublikowano 7 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2011 Dobra wiadomośc :) U mojej mamy zdiagnozowano naczyniaki :) Kamien spadł mi z serca. Polecono nam kontrolne usg co pół roku i tyle bo naczyniaki nie sa zmianą złośliwą. Pozdrawiam wszystkich i życze równie udanego zakonczenia *) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi