Gość Dominika Opublikowano 13 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 5 lat temu miałam usuwany wyrostek, blizna zaczyna się ok. 5 cm na prawo od pępka i pionowo, lekko skośnie idzie w dół, ma wymiary 8 x 1,5. Co mogło byc powodem takiego rodzaju cięcia? Szukałam informacji na ten temat i raczej przy usuwaniu wyrostka robi się cięcie poziome nisko, w dole brzucha, tam gdzie jest zlokalizowany wyrostek. Miałam nietypowe objawy - wymiotowałam i strasznie mnie bolał cały brzuch (czułam pulsujący ból jelit). Nie było bólu przy zginaniu nogi, brzuch miękki, lekarz powiedział że to nie wyrostek i chciał mnie puścić do domu ale jeszcze zrobiono USG, lekarz był zdziwiony że to jednak to i po pół godz. byłam na stole. Jak to możliwe? Na karcie mam napisane Appendicitis Acuta K35.0, lekarz mówił że jak mnie otworzyli to od razu było coś widać i że była jakaś narośl na wyrostku. Co to za rozpoznanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2010 Co mogło byc powodem takiego rodzaju cięcia? - to jest właśnie typowe cięcie klasyczne przy usuwaniu wyrostka robaczkowego, a nie cięcie poprzeczne Jak to możliwe? - nie ma jednoznacznych objawów zapalenia wyrostka robaczkowego, każe z badań i fizykalnych i obrazowych i laboratoryjnych może wskazać na zapalenie wyrostka robaczkowego Appendicitis Acuta K35.0 - oznacza Ostre zapalenie wyrostka robaczkowego a K35.0 to numer statystyczny tej jednostki chorobowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi