Gość Barbara Opublikowano 13 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 Witam. W zasadzie nie wiem, jak zaklasyfikować to pytanie, ponieważ nie umiem sobie poradzić z jakąkolwiek klasyfikacją objawów, które obserwuję. Dwa miesiące temu wyczułam drobny, ledwie wyczuwalny guzek za uchem. Przestraszona zaczęłam intensywnie szukać innych guzków, skutkiem czego odkryłam zgrubienie na szyi (także trzeba się wysilić, aby je znaleźć) Zrobiłam badania krwi: OB po 1h wynosi 13 (jestem kobietą, mam 20 lat) CRP *1mg/l WBC 4,36 (ten wskaźnik w ciągu jednego tygodnia spadł z 5,62 do takiej wartości* przy poprzednim badaniu OB było nieco wyższe, wynosiło 14) Podwyższone jest RDW-CV: 17,1 HGB wynosi 10 Obniżone są MCV, MCH, MCHC, oraz żelazo: 3,21 (norma od 6,6 do 26) Lekarz zlecił badanie RTG klatki piersiowej, nie znaleziono żadnych zmian w obrębie węzłów chłonnych. Reszta wyników morfologii krwi jest w normie (LYMPH, NEUT, MONO, EO, BASO* w rozmazie mikroskopowym granulocyty segmentowane i kwasochłonne, limfocyty i monocyty także się zgadzają) Lekarz stwierdził anemię z niedoboru żelaza. Miałam zawsze obfite, siedmiodniowe miesiączki i w ostatnim roku problemy z odżywianiem. Od pięciu miesięcy miesiączka zaczęła stopniowo zanikać, obecnie od dwóch miesięcy się nie pojawiła. Czy ten brak miesiączki może być związany z anemią? Czy guzki za uchem wobec takich wyników badań dają poważne powody do zmartwień? Czy lekko podwyższone OB przy normalnym CRP może być także spowodowane anemią? Bardzo proszę o odpowiedź! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mateusz Opublikowano 14 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 Brak miesiączki rzeczywiście może być związany z anemią, z braku żelaza. Takiej wielkości węzły chłonne są odczynowe związane z przebytą chorobą (spadek wskaźnika WBC). Nie są one wtedy niczym dającym powody do niepokoju. OB w tym wypadku jest związane z pomniejszonymi krwinkami, jest przez to związane z niedoborem żelaza. pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Barbara Opublikowano 14 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 Dziękuję za odpowiedź. Martwi mnie tylko to, że nie pamiętam, żebym w ostatnim czasie chorowała, była przeziębiona etc. Więc nie mam pojęcia, dlaczego da się wyczuć te węzły- za uszami i jeden po lewej stronie szyi. Ten za uchem znalazłam dwa miesiące temu, nie powiększył się wcale od tamtego czasu, nie zmienił kształtu. W zasadzie nie mogę się uspokoić, cięgle myślę o najgorszym. :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mateusz Opublikowano 14 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 Nie ma powodów do zmartwień, nie zauważa się wszystkich stanów zapalnych. Węzły chłonne u różnych osób są różnej wielkości, granica niepokoju to około 2 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Barbara Opublikowano 15 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 Dziękuję Panu bardzo! Tak czy inaczej wybieram się na konsultację do chirurga. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi