Gość Justyna Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Witam.Panie doktorze proszę o pomoc. Od roku odczuwam bóle po lewej stronie gdzieś pod żebrem, ale nie jestem w stanie określić dokładnie gdzie. Mam też problem z żołądkiem, więc moze te bole są powiązane.W zeszłym roku miałam gastroskopie i wykazała zapalenie małego stopnia.Ból ten najczęsciej odczuwam po jedzeniu. Ale jest jeszcze jedna rzecz, mam spuchniętą lewą stopą- sam grzbiet stopy i palce. Spuchnięcie stopy i bóle w klatce piersiowej wystapiły rownocześnie, po nimesilu który dostałam na bole kręgosłupa. Wszystko trwa już ponad rok. Dotychczas nie wyjaśniono nic. Wiem i jestem mocno przekonana że stopa puchnie bardzej po jedzeniu,czyli tak jakby od żołądka baź dwunastnicy, ale dotychczas nikt mi nie uwierzył i nikt nie wiązał tego ze sobą. Nie wyjaśniono tego mimo szeregu badań tj. gastroskopia ( zapalenie błony śluzowej żołądka +) kolonoskopia ( zapalenie śluzówki małego stopnia ), TK j brzusznej z kontrastem dożylnym( powiększone pojedyńcze węzły chłonne w okolicy krezy jelita), TK miednicy z kontrastem dozylnym, robiłam też usg dopller nogi, rtg stopy, usg j. brzusznej i badania krwi morfologia z rozmazem , d- dimery, mocznik, ob, odczyn wallerego- rosa. odwiedziłam również kardiologa. Wszystkie wyniki są w normie. Schudłam już 20 kg, gdyż nie jem żeby nie czuć sie źle.Panie doktorze czy jest jakaś choroba układu pokarmowego która powoduje spuchnięcie stopy. Wiem że u mnie to puchnięcie jest związane z jedzeniem. ( kardiolog powiedział że nie jest to obrzęk, gdyż obrzęk zostawia dołek w miejscy ucisku). Nie wiem co jeszcze mogę zrobić, do kogo sie udac, co zbadać. Jestem załamana ta cała sytuacją, trwa to już tak długo.Będe bardzo wdzięczna za jakiekolwiek porady i wskazowki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Raczej obrzęk stopy nie wiąże się w żaden sposób z problemami gastrycznymi. Nie ma takich chorób wiążących te dwa anatomiczne układy. Wykonała praktycznie Pani wszystkie badania (na dodatek wyszły prawidłowe), które mógłbym w tych dolegliwościach zaproponować. W chwili obecnej skoro dolegliwości bólowe ze strony żołądka nie ustępują radziłbym wykonać kontrolną gastroskopię. Być może leczenie stanu zapalnego śluzówki żołądka było nieskuteczne. Co do stopy radziłbym też w tej sprawie skonsultować się z ortopedą. Czasami obrzęki stóp i goleni mogą być związane ze złą praca tarczycy (obrzęk śluzowaty). Sugeruje sprawdzenie poziomów hormonów tarczycy we krwi (TSH i fT4). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Justyna Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Panie doktorze- czy warto byłoby brać pod uwagę zwężenie pnia trzewnego. Objawy sie zgadzają ( ból żołądka, ból pod lewym żebrem, chudnięcie, coraz częściej mam też bóle brzucha które często występują w nocy). Czy TK j. brzusznej z kontrastem dożylnym pokazałoby nieprawidłowośći w tym zakresie? Opis z badania jest bardzo skromny tzn. nie napisano nic o zmianie na wątrobie ( najprawdopod. naczyniaku), nie napisano też o kamicy żółciowej, natomiast na zwykłym usg wykazano takie rzeczy. Może warto by ktoś spojrzał jeszcze na płytę z badaniem ( tylko do kogo się udać- w przychodniach nie ma komputerów w gabinetach)albo zrobić usg dopller tętnic trzewnych? Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Panie doktorze- czy warto byłoby brać pod uwagę zwężenie pnia trzewnego. Objawy sie zgadzają ( ból żołądka, ból pod lewym żebrem, chudnięcie, coraz częściej mam też bóle brzucha które często występują w nocy)? - być może takie objawy mogą sugerować zwężenie pnia trzewnego, ale statystycznie to wielka rzadkość i wątpię, że u Pani występuje Czy TK j. brzusznej z kontrastem dożylnym pokazałoby nieprawidłowośći w tym zakresie? - tak Opis z badania jest bardzo skromny tzn. nie napisano nic o zmianie na wątrobie ( najprawdopod. naczyniaku), nie napisano też o kamicy żółciowej, natomiast na zwykłym usg wykazano takie rzeczy. - być może wcale nie ma żadnej zmiany wątrobie (może to jakiś artefakt - błąd w badaniu USG), a kamica może być niewidoczna w TK jeśli kamienie są typu cholesterolowego (80% kamieni), gdyż są przezierne dla promieni rentgenowskich Może warto by ktoś spojrzał jeszcze na płytę z badaniem ( tylko do kogo się udać- w przychodniach nie ma komputerów w gabinetach)albo zrobić usg dopller tętnic trzewnych? - na początku radziłbym wykonanie badan jak sugeruję w pierwszej odpowiedzi, potem zastanowienie się nad tym co Pani rozważa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi