Gość jadwiga Opublikowano 26 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2010 Dostałam wynik badania endoskopowego zołądka : zanik + zapalenie +++ metaplasia + infecioHP(-) Biore leki na zobojetnienie kwasów(teraz Helicid 10 ) chociaz kilka lat temu tj.w 92 r. lekarz sugerował niedokwaśność. Wtedy w endoskopii opisano* zarzucanie żółci z wypełnionej nią opuszki* .Mimo tak dużego stanu zapalnego opisanego w ostatnim wyniku badania histopatologicznego, nigdy nie miałam zgagi. Natomiast mam bóle zamostkowe ,które teraz b.się nasiliły na tyle.ze padło podejrzenie o zawał.Przy tym mam uczucie b.b.dużego * żaru *, gorąca w klatce rozchodzącego się aż pod pachy . Proszę o ocenę stanu zagrożenia przerodzenia się zmienionej tkanki w rakową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Helena Opublikowano 26 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2010 13 maj 2010 otrzymałam wynik badania histopatologicznego żołądka * rozpoznanie kliniczne - gastritis chronica. Wynik badania - antrum. Błona śluzowa żołądka o zwykłym obrazie. Test uerazowy dodatni. Co ten wynik oznacza? bardzo proszę o odpowiedż. Serdecznie dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Rasta Opublikowano 27 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2010 Jadwiga jest zapalenie. WIec ma prawo bolec i palic. helicid 10 to jak zwykly renni czy manti. Proponuje bys poprosila lekarza o wieksza dawke 20 albo 40. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 28 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2010 Odpowiedź dla jadwiga: Objawy jakie Pani opisują są właśnie efektem silnego stanu zapalnego błony śluzowej żołądka (3 plusy to maksymalny wskaźnik). Sam Helicid w dawce 10 jest bardzo małą dawką. Należałoby zmienić rodzaj leku lub zwiększyć jego dawkę. Oczywiście o tym musi zadecydować lekarz prowadzący. Dodatkowo trzeba zastosować dietę jak w chorobie wrzodowej żołądka. Metaplazja czyli zamiana jednego nabłonka dojrzałego w inny dojrzały jest zaznaczona w niewielki sposób co tylko nieznacznie zwiększa ryzyko nowotworu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 28 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2010 Odpowiedź Helena: rozpoznanie kliniczne - gastritis chronica (zapalenie przewlekłe błony sluzowej żołądka). Wynik badania - antrum (część przedodźwiernikowa żołądka). Błona śluzowa żołądka o zwykłym obrazie (brak patologii). Test uerazowy dodatni (oznacza zakażenie Helicobacter pylorii). Przy braku zapalenia nie ma potrzeby zwalczania bakterii. Taki obraz histopatologiczny nie wymaga leczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi