Gość marta Opublikowano 2 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 Szukałam na forum diety przy w/w refluksie, ale jest podane jaką dietę stosować przy refluksie zołądkowo- przełykowym. Czy mam więc stosować taką samą dietę, czy raczej taką jak przy chorobie wrzodowej? I jeszcze pytanie: Jakie są przyczyny powstawania refluksu żołądkowo- dwunastniczego, czy jest on wyleczalny farmakologicznie i czy jest to inaczej żółciowe zapalenie żołądka? Dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 4 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2010 Nie ma refluksu żołądkowo-dwunastniczego. Treść pokarmowa drogą naturalną przedostaje się z żołądka do dwunastnicy. Prawdopodobnie chodzi Pani o refluks dwunastniczo-żołądkowy czyli żółciowy, gdy patologicznie treść z dwunastnicy cofa się do żołądka. Wywołuje to zazwyczaj żółciowe zapalenie błony śluzowej żołądka. Dieta najlepsza jak w chorobie wrzodowej żołądka. Leczy się ten stan oczywiście tez farmakologicznie (leki zmniejszające wydzielanie kwasu solnego przez żołądka oraz prokinetyczne). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marta Opublikowano 4 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2010 Tak, faktycznie chodzi mi o cofanie sie treści pokarmowej z dwunastnicy do żołądka, to właśnie u mnie zdiagnozowano. Dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość krzysiek Opublikowano 15 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 czy mozliwe jest przy tym refluksie aby sie bardzo zle czuc jakby sie mialo zaraz zemdlec? wlasnie takie dolegliwosci mam prosze o odpowiedz calymi dniami sie zle czuje nie mam zadnej bolesnosci brzucha zgagi czy jest to mozliwe zeby byl refluks dwunastniczo-zoladkowy tak jak to stwierdzil lekarz radiolog na podstawie usg? prosze o odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi