Gość Marek Opublikowano 24 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 Witam, We wrześniu ubiegłego roku przeszedlem resekcje 2 i 3 segmentu lewego płata wątroby. Wykonano rownież cholecystektomię. Cała powyższa operacja byłą częścia przeszczepu rodzinnego wątroby dla małego dziecka z mojej rodziny. Nie zadawałem wczęsniej tego pytania lekrzom ponieważ uważałem, że w obliczu takiej sytuacji (fragment wątroby był dla 2 letniego dziecka mojej siostry) nie stosowne jest pytanie o możliowść spożywania alkoholu po zabiegu. Obecnie czuje sie naprawdę dobrze i gdyby nie blizna na brzuchu zupełnie nie odczuwałbym dyskomfortu. Kontrolne badania krwi oraz tomografia nie pokazują niczego niepokojącego. Po miesiącu od zabiegu wróciłem do dawnych nawyków żywieniowych oraz nie ukrywam spożywałem alhohol. Jednak robiłem to w miarę rozsadnie. Ostatnio zdażyło mi się kilka razy wypić za dużo i dość kiepsko czułem się na drugi dzień. Moje pytanie brzmi czy w mojej sytuacji wogóle powinno się pic alkohol i czy jest dopuszczalne picie w rozsadnych ilosciach. Nadmienie, iż nie zdaża mi sie pic cześciej niż raz na tydzien - dwa. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 24 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 Picie alkoholu w rozsądnych ilościach nie jest absolutnie przeciwwskazane. Proszę tylko go nie nadużywać, gdyż mogą wystąpić problemy z jego metabolizowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Marek Opublikowano 25 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2010 Dziekuję bardzo za odpowiedź, postaram się go nie nadużywać gdyż już sam sauważyłem, że dużo gorzej znosze nadmierną ilość alkoholu po zabiegu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi