Skocz do zawartości
eChirurgia.pl
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...
Gość AGNIESZKA

Chirurgiczne usuwanie zmiany z piersi czy lepiej antybiotyk?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość AGNIESZKA
Witam . Mam 28 lat ,dnia 15.07.2009 mialam wykonana biopsje.Wynik badania jest nastepujacy: Bocznie od brodawki sutkowej prawej wyczuwalny miernie spoisty opór, któremu w USG odpowiada ognisko lite, o zrónicowanym , obnizonym echu,wymiary : 2,2 x 0,9 cm -stád pobrano material biopsyjny.Wézy chonne pachy (-). Mikroskopowo: dosc liczne ,nie które rozlegle ,platy nablonka gruczolowego sutka o zwyklym wygladzie oraz mniejsze zespoly normotypowych komorek apokrynowych. Drobne komorki podscieliskowe pojedyncze. Wniosek: zmiana lagodna ,najpewniej o charakterze wlokniakogruczolaka,choc obraz cytologiczny nie jest w pelni charakterystyczny. Obecnie przebywam za granica za pol roku mam zrobic kontrolne usg tu na miejscu i przeslac wyniki do Polski....mam jednak pytanie ....czy konieczny jest ten zabieg czy moze daloby sie to wyleczyc antybiotykiem ?....dodam jeszcze ze od ponad 3 lat (z przerwami ) biore tabletki antykoncepcyjne REGULON . pozdrawiam i prosze o jak najszybsza odpowiedz.dziekuje.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość haemophilus
Niestety takiej zmiany nie leczy się antybiotykiem. Antybiotyk stosowany jest przeciwbakteryjnie, gruczolakowłókniak jest zmianą nowotoworą łagodną, którą usuwa się chirurgicznie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Komentujesz jako gość. Jeśli posiadasz konto, zaloguj się.
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Maksymalnie dozwolone są tylko 75 emotikony.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×