Gość lena ostrowiec św Opublikowano 30 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2009 Witam, mam pytanie ponieważ mój tata wiek 51lat okolo2lat temu miał zabieg usuwania polipów z jelita grubego, od tego czasu minęło 2 lata i po kolejnym badaniu kolanoskopii okazało się ze ponowił się polip 30-40mm.tresc tego opisu badana brzmi -jelito zbadano do kątnicy ,oczyszczenie jelita dobre, błona śluzowa kątnicy z prawidłowym obrazem zastawki krętniczo - kątniczej i ujścia wyrostka robaczkowego , błona śluzowa wstępna tuż nad zastawka na głębokości 90cm polip przysadzisty kalafiorowaty owrzodziały o średnicy30-40mm ,pobrano 6wycinków do badania histopatologicznego poprzecznicy zstępnicy esicy z prawidłowym rys.naczyniowym bladoróżowa o prawidłowej haustracji odbytnica widoczne guzki krwawcze I i II stopnia.Rectrum BZ anoderma prawidłowa .Wnioski: valices haemorrhoidales gr I i II vcolonis ascendentis. Czy mógłby Pan doktor powiedzieć mi o co chodzi w tym opisie ,przeraza mnie wielkość tego polipa?? mam również pytanie jak duże jest prawdopodobieństwo raka złośliwego ?? i czy cos pozytywnego da się odczytać z tego opisu?? bardzo proszę o odpis i z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość haemophilus Opublikowano 30 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2009 Z badania wynika, że występują guzki krwawnicze (hemoroidy) stopnia I i II. Dodatkowo poza znalezionym polipem brak zmian nieprawidłowych. Trzeba poczekać na wynik badania histopatologicznego. Czy polipa udało się usunąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lena ostrowiec św Opublikowano 3 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2009 Nie, nie był usunięty podczas badania, natomiast pobrano 6wycinków do badania histopatologicznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lena ostrowiec św Opublikowano 3 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2009 Czy duży rozmiar tego polipa ma jakies niekorzystne znaczenie i fakt ze nie został usunięty podczas badania kolanoskopii?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lena Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2009 witam, przyszły wyniki badania histopatologicznego a treść tego jest następująca-fragmenta minuta texti adenomatis tubulo-villosi cum dysplasia minoris gradus.proszę o przetłumaczenie co to oznacza.z góry dziekuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość haemophilus Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2009 Małe fragmenty tkanki gruczolakowej cewkowo-kosmkowej z dysplazją małego stopnia. Takiego polipa będzie trzeba w całości usunąć. Z tym wynikiem należy skonsultować się z lekarzem prowadzącym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lena Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 chciałam zapytać czy te fragmenty tkanki mogą być na podłożu raka złośliwego ponieważ z przetłumaczenia Pana Doktora nie wiem dokładnie jak się do tego ustosunkować ??tata był na konsultacji z lekarzem i ma odbyć się operacja usunięcia tego polipa w Jędrzejowie bądź w Warszawie ponieważ lekarze w mojej miejscowości nie chcą się podjąć , natomiast tata nic więcej nie chce mi powiedzieć, obawiam się że nie chce mnie martwić,bardzo proszę o pomoc.Z góry dziękuję . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi