Gość Bartek z Warszawy Opublikowano 12 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2009 Witam, Chciałbym się zapytać co to znaczy np. *wybicie* kciuka. Na czym to polega, co się dzieje w danym momencie ( kiedy załóżmy kciuk jest wybijany ) i co zrobić żeby wyleczyć takie *wybicie*. Ostatnio często wybijam sobie kciuki i przez kilka dni boli mnie ten palec. Jest to denerwujący ból który bardzo przeszkadza w życiu codziennym i chciałbym się dowiedzieć co mogę z tym zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomi Opublikowano 2 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 ja mam podobnie z palcem wskazujacym , mialem rozciety na srodku zgiecia i wybity a do tego reke spuchnieta bo byla zbita., nosilem szyne przez 2 tygodnie i zdjalem sam dlatego ze chcialem umyc i wgl ,opuchlizna zeszla z reki ale zostala na palcu i tak sie trzyma do tego rana jest taka rozowata jest to dokuczliwe bo boli , gralem tez w pilke i dostalem 2x wiec sie napewno pogorszylo , czy od tego palca moga wystepowac bole glowy itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Adam Opublikowano 23 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Potocznie nazywamy to wybiciem kciuka. Krótko mówiąc, podczas urazu powierzchnie stawowe *mijają się* ze sobą tzn osiągają niefizjologiczny zakres i wtedy struktury wokół stawu takie jak torebka stawowa, więzadła mogą ulec podrażnieniu lub uszkodzeniu. Częsty mechanizm w sportach to taki kiedy w wyprostowany palec uderzy piłka. Ludzie wprawieni w bojach automatycznie sobie to nastawią- wtedy jeszcze nie ma dużego obrzęku który później utrudnia wszelakie nastawienia, no chyba ze jest to bardzo bardzo wygięte tzn paliczki nie są w osi palca. Postępowanie zależy od stopnia urazu. Małym urazom wystarczy na pare dni usztywnić palec a potem na niego uważać. Standardowo jest unieruchomienie przez szynę 2 tyg, czasami okłady z altacetu, oszczędzanie palca. Jak się często wybijają się palce to trzeba pomyśleć dlaczego, może zła technika gry i łapania piłki, stawy sa hipermobilne i trzeba po prostu uważać. Jak się komuś wybijają palce to niech sobie spróbuje zaplastrować takim materiałowym plastrem palce tak jak np. siatkarze. Nie za mocno bo krew nie dojdzie:P Głowa może boleć od przewrażliwienia na punkcie palca i w sumie tyle. Oczywiście zawsze można iść w drugą stronę i powiedzieć, że guz mózgu - ale jak ktoś jest inteligentny to załapie o co chodzi :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi