Gość Tomasz z Łodzi Opublikowano 29 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2008 Witam, Niedawno przeszedłem artroskopię prawego kolana (wcięcie fałdów błony maziowej), po której była konieczności ściągnięcia płynu ze stawu. Po drugm zabiegu punkcji (były w sumie 4) zacząłem wyraźnie słyszeć i odczuwać, że w stawie kolanowym bulgoczą pecherzyki powietrza (przy ruchu kolanem: zgięcie/wyprost, przy wykonywaniu masażu kolana wyrażnie czuć jak gaz się przemieszcza). Lekarz ortopeda powiedział, że jest to normana procedura (wstrzyknięcie powietrza do stawu). w 5 dniu po zabiegu zacząłem rehabilitację i podczas niej dczuwam dość spory dyskomfort związany z uczuciem niemożności zgięcia kolana i przesuwaniem się pęcherzyków, co utrudnia mi wykonywanie ćwiczeń. Informowałem swojego lekarza prowadzącego o tym - usłyszałem odpowiedź, że to jest normalne oraz że się tym zajmie (wykonał punkcję i zastrzyk dostawowy: synocrom forte + diprophos), ale niepokojące objawy nie ustąpiły (wręcz nasiliły się). Mam w związku z tym pytanie: 1) czy powietrze z kolana zostanie usunięte samoczynnie przez organizm "z czasem" (czy konieczna będzie kolejna punkcja)? 2) czy obecne w kolanie pęcherzyki wpływają na proces rehabilitacji (efekty, czas trwania)? 3) czy mozna wstrzyknąć zbyt dużą ilość powietrza, jeśli tak to jakie mogą być tego skutki? Z góry dziękuję za pomoc, Pozdrawiam, TB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 5 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2008 1) z reguły pechęrzyki gazu są samoistnie wchłonięte przez organizm po pewnym czasie 2) raczej nie mają wpływu na przebieg i czas trwania rehabilitacji 3) wątpie, że została wstrzyknieta duża ilość powietrza w staw kolanowy, zawsze przed podaniem środka leczniczego wypuszcza się całe powietrze ze strzykawki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość aneta Opublikowano 27 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 jestem 6 miesiecy po aetroskopi i niema zadnej poprawy lekarz skierowal mnie na rekonstrukcie kolana ale potem odeslal mnie do domu bo powiedzial ze niemajol srotkow by przeprowadzic mojol operacie niewiem co robic znogol jest coraz gorzej zaczela mi drentwiec niejestem wstanie chodz ic co robic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tomasz Opublikowano 31 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 O rany, to powyżej - w jakim jest języku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi