Skocz do zawartości
eChirurgia.pl
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...
Gość Bozena

Przewlekłe zapalenie jelita grubego a tyłozgięta mięśniakowata macica

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Bozena
Cierpie na przewlekle zapalenie jelita grubego stopnia duzego mam zylaki odbytu 3 stopnia,owrzodzenia,2 szczeliny,dwa duze zakrzepy silne bole i mocne krwawienia przy kazdym wyproznieniu.Krwawie tez bez oddania stolca.Jest to potwierdzone kolonoskopia z badaniem histp-pat.ktore zostalo pobrane z 45 cm (uwypuklenie blony sluzowejz rozdetym naczyniem).Mam tez tylozgieta miesniakowata macice,ktora mocno mi uciska na odbyt.Z tego tez powodu wyproznianie mam jeszcze bardziej utrodnione i bolesne.Macica miala przerosniete endometrium 16cm.Zrobilam lyzeczkowanie i badanie histo-pat.wykazalo endometrium in stadio proliferationis.Dodam ze mam 52 lata i przechodze menopauze.Blona sluzowa jelita ma polimorficzny wyglad.Kiedy mam krwawienia z drog rodnych zawsze towarzysza z krwawieniem z odbytu ,ktory jest w tym czasie bardzo opuchniety i bolesny.Przeszlam leczenie Augmentinem 1000g,Asamaxem500g,Ketonalem,Pimofukortem,Ligokainum przeciwbolowo.Na zakrzepice biore caly czas Vessel due F.Zmienilam tez diete.Do tego mam jeszcze silne bole zwyrodnieniowe kregoslupa,ale w chwili obecnej czuje sie juz lepiej.Lekarz u ktorego sie lecze po konsultacji z moim ginekologiem kieruja mnie na operacje usuniecia macicy i to w trybie pilnym bo za tydzien.Mam watpliwosci czy jest to sluszna decyzja?Cz ma to zwiazek z przewleklymi zmianami w jelicie czy dla tego ze chcialam zrobic sobie Hemoron?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość stappler
Radzę stosować się do zaleceń lekarzy. Taka uciskająca macica na odbytnicę może właśnie powodować trudności w odpływie krwi z odbytu co przejawia się chorobami jakie Pani opisuje. Nie ma sensu leczyć żylaków odbytu skoro nie usunie się być może przczyny, która wywołuje tą chorobę. Poza tym w takiej mięśniakowatej macicy zawsze istnieje ryzyko wystąpienia złośliwych zmian nowotworowych. Dlatego w chwili obecnej na pewno należy zdecydować się na zabieg. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Marlena
mam identycznie to samo tylko nie bylam jeszcze u lekarza

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Komentujesz jako gość. Jeśli posiadasz konto, zaloguj się.
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Maksymalnie dozwolone są tylko 75 emotikony.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×