Gość Zuzia Opublikowano 4 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2008 Witam.Mam 45 lat. Zrobiłam kontrolne badania wątroby. Wyniki mnie bardzo zaniepokoiły: ALAT 648,0 AspAT 507,0 Gamma GT 575,0 Bilirubina całkowita 1,02 Bardzo proszę, o poradę co oznacza tak bardzo podwyższony wynik. Z góry bardzo dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 4 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2008 Z takimi wynikami należy jak najszybciej skontaktować się z lekarzem. Tak wysokie poziomy ASPAT i ALAT świadczą o uszkodzeniue wątroby. Na jakim podłożu trudno powiedzieć. Należy zebrać z Panią dokładny wywiad, zbadać oraz wykonać dodatkowe badania (np.: USG jamy brzusznej, HBS, antyHCV). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sroka Opublikowano 6 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2008 Ja miałam bilurbine 2,7 i też wysokie poziomy aspat i alat usłyszałam tylko,że mam uszkodzone enzymy wątrobowe a bilurbiną nie mam się przejmować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość anna Opublikowano 30 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 witam jestem bardzo zaniepokojona synem* ma 26 lat, wysokie alat (122), usg wątroby nie wykazalo zmian, wyniki na wirusowe zapalenie wyszły dobrze a alat po trosze wciąż rosnie. Nie tatuowal sie, nie miał transfuzji , nie narkoman i stala partnerka. co się dzieje, może ktos cos doradzi??? Hepatolog robi po 1 badaniu na tydzien i bierze pieniadze za wizyty a czas ucieka, sprawa ciagnie sie od 3 miesiecy, pomozcie..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ola Opublikowano 1 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2008 może przyjmuje jakieś leki ,sterydy np.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robert.chory na OST. Opublikowano 22 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2009 z takimi wynikami jak najszybciej do lekarza !! 648 i 507 to o wiele za duzo!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość xxx Opublikowano 14 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2009 odstawic alkohol i narkotyki oraz ograniczyc stres... ja mialem 900 ALT i 2790 AST !!!! terazwyniki w normie tylko bilirubin 1.12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ewa Opublikowano 30 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2009 Bardzo się martwię, moje Gamma GT wynosi 265,24 U/L, mam podwyższoną glukozę do 115,83 mg/dl.Bilirubina ok.w normie.Boje sie,czy to nie swiadczy o poważnej chorobie wątroby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Olsi Opublikowano 30 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2009 Witam mój mąż miał robione wyniki i wyszło, że ma poziom ALAT 112, teraz czeka na USG jamy brzusznej . Mąż ma problemy z kręgosłupem i przez okres ostatniego roku brał różne leki przeciwbólowe (ketonal, mydocalm, zyban - który to podobno jest zabójcą dla wątroby - i wiele innych których nazw nie jestem w stanie tu napisać. Dieta mojego męża też nie jest zbyt zdrowa, bo lubi dobrze zjeść jest typowym mięsożercą, je nieregularnie i bardzo często w późnych godznach nocnych. Podejrzewam że właśnie niezrdowe jedzenie i nadmiar szkodliwych leków tak mu wyniszczyły wątrobę. I tu moje pytanie czy zmiana nawyków żywieniowych i odstawienie leków przeciwbólowych pomoże na tyle aby obyć sie bez leczenia farmakologicznego??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Max Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2011 Mięso tu nie ma nic do rzeczy, to leki przeciwbólowe i niesteroidowe leki przeciwzapalne tak niszczą wątrobę. Ja miałem ten parametr 4x większy, dobrze ze zrobiłem badanie. Po leczeniu ziołami przez tydzień - wrócił do normy, w szpitalu zajęło by to wielokrotnie więcej czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość arc007 Opublikowano 13 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2011 Do Pani Anny! Czy syn chodźi na siłownie?Bo tym można sobie bardzo podkręćić ALAT i Aspat,a wątroba jest wtedy zdrowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość staś Opublikowano 24 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2011 witam mam taki sam problem z alat 61 u/l [5-31] a reszta ok aspat 25 u/l [5-38] alfa-amylaza 32 u/l [28-100] ggtp 26 u/l [6-60] bilirubina calkowita 12,6 ?mol/l [0-17] HBSAG A-HCV som ujemne usg bez zmian. Mam pytanie czy z podwyższonym alat można żyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dagmara Opublikowano 23 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2011 mój mąż ma 147 gamma co robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość PIOTR Opublikowano 4 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 a ja mam alat 456 czy moze mi ktoś powiedzieć czym to grozi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ewa Opublikowano 4 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 witam moj mąż ma alat152u/l asat 226u/lbilirubina całkowita 2,08mg cholestazę wewnątrzwątrobową wątroba powiększona jednorodna hyperehogeniczna co to oznacza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość piotr Opublikowano 11 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2011 ALAT-451 ASPAT-167 GGTP-198 BILIRUBINA W NORMIE moze ktos z interpretować moje wyniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Krysia Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2011 GGTP próby watrobowe 128 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość aśka Opublikowano 29 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2012 ALAT-123 ASPAT-53 GGTP-203 bilirubina w normie lekarz zaproponował biopsje wątroby nie wiem czy się zgodzić musiałabym jechać do Warszawy i boje się komplikacji potem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość SLAWOMIR Opublikowano 19 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2012 wszyscy mnie pocieszyliscie ,pije od 4 lat dzien w dzien , Aspat mam 34 ,Gamma GT 129 . czyli nie jest jieszcze tak tragicznie . od jutra zamykam temat alkocholu w moim zyciu . przechodze na surowa diete , likwiduje mieso i wszystkie jego przetwory , zostawiam tylko mleko , sery , jajka i zamieniam sie w krolika . Wszystkich se4rdecznie pozdrawiam . SLAWEK . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Rópert Opublikowano 30 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 Mój ALAT i ASPAT tez ponad normę, A WĄTROBA O ECHOGENICZNOŚCI stłuszczeniowa. Myślę, że to z powodu nadużywania alkoholu. Nie piję dużo, ale niemal codziennie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość andrzej Opublikowano 2 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2014 Ostropest plamisty (Sylibum marianum)+rezygnacja z alkoholu+dieta - mnie pomogło. Wiem jednak, że zrobiłem to za 5 dwunasta, stanowczo za późno........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Rozka Opublikowano 18 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2014 Mleko , sery i jajka to nie jest najlepsza dieta dla watroby , lepiej kasze, chude mięsko , surowe soki warzywne , nieco owoców , mleko owszem ale 2% tłuszczu , niewielka ilośc surowego masła i ziołka albo essentiale forte 3xdziennie :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jarek Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Witam. GGTP 42 ALAT 35 AspAT 109 !!! Moze ktos powiedziec bo dopiero w poniedzialek mam sie udac na badania dalsze... Chodze na silownie i diete trzymam na redukcje tkanki tluszczowej Jestem po operacji 4 miesiace temu torbiel wlosowa mi wycinali i 2 miesiace na antybiotykach lecialem Co mi moze dolegac jesli tylko AspAT mam powiekszony i to 3-krotnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość paweł Opublikowano 12 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2020 mam alat 330,aspat 142,ggtp176, bilirubina calkowita 1,33 czekam na wynik HCV ,HBS.dam info co z tego wyszlo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość paweł Opublikowano 12 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2020 W dniu 2.10.2014 o 19:01, Gość andrzej napisał: Ostropest plamisty (Sylibum marianum)+rezygnacja z alkoholu+dieta - mnie pomogło. Wiem jednak, że zrobiłem to za 5 dwunasta, stanowczo za późno........ masz racje ja tez za pozno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi