Gość Jola Opublikowano 3 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2008 Dzień dobry.Panie Doktorze parę miesięcy temu przewróciłam się . Miałam złamaną rękę i po trzech miesiącach zaczęło boleć mnie kolano. Po zrobieniu rtg st.kolanowego okazało się ,że jest pęknięta łąkotka przyśrodkowa i usg , które potwierdziło tą diagnozę. Ortopeda zalecił wykonanie artroskopii oczywiście w warunkach szpitalnych. Do tej pory nie miałam problemów z osteoporozą ( wizyta kontr. w por osteoporozy odbyła się w kwietniu ) mimo iż mam 50lat. a wczoraj dowiedziałam się od lekarza ortopedy ze szpitala , że ją mam i jest ona PRZYCZYNĄ pęknięcia łąkotki. W związku z tym chcę się zapytać czy jest to prawda.Wydaje mi się ,że lekarz nie ma w tym przypadku racji, ale chcę poznać pańskie zdanie na ten temat. Może się mylę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 3 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2008 Osteoporoza może mieć wpływ nie tylko na strukturę kości, ale i chrząstek (z tego zbudowana jest łąkotka). Dlatego w osteoporozie prawdopodobieństwo złamań jak i uszkodzeń chrząstek jest większe. Oczywiście ortopeda miał rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jola Opublikowano 4 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2008 Czegoś tutaj nie rozumiem.Moje pytanie dotyczyło przyczyny pęknięcia łąkotki przyśrodkowej.Rozumiem, że z chwilą kiedy brakuje tzw, mazi, kości stają się bardziej podatne na wszelkiego rodzaju złamania.Otóż chcę wiedzieć czy przez to , że jest osteoporoza mam pękniętą łąkotkę ? Chcę jeszcze raz podkreślić ,że chodzę regularnie na badania do Centrum Osteoporozy i nie stwierdzono jej.W związku z tym, czy osteoporoza jest jedyną przyczyną pęknięcia łąkotki? Czy tutaj nie miał znaczenia upadek, podczas którego doszło do pęknięcia ? PROSZĘ O ODPOWIEDŻ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość haemophilus Opublikowano 4 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2008 Oczywiście osteoporoza jest jedną z przyczyn. Oto strona internetowa, gdzie znajdzie Pani informacje: http://www.carolina.pl/article.php?id=124 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość emerytka Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Witam. Nie jestem fachowcem w dziedzinie medycyny - tydzień temu miałam artroskopię prawego kolana,mam 60lat i napewno nie mam osteoporozy, nie miałam kontuzji tego kolana, ale w wieku 14 lat przeszłam rzut choroby reumatycznej ( prawe kolano wówczas bolało najbadziej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi