Skocz do zawartości
eChirurgia.pl
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...
Gość Patrycja

Podwyższone ALT to problem z wątrobą czy woreczkiem?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Patrycja
Zrobilam pelną morfologie, hormony, mocz, kerw ,proby trobowe, wszytko jest pięknie ładnie oprocz ALt i białka c reaktywnego. Moje wyniki : -bilirubina całkowita 7,3umol/l przy normie laboratoryjnej 3,4-17,0 -AST 27,26IU/L przy normie l -,0- 31,0 -ALT 38,01 IU/L przy normie l. 0-31,0 - cholesterol calkowity 4,51 przy normie 5,2 (wartości pożądne)i 5,2-6,21 watrosci graniczne -glukoza na czczo 4,51 mmol/L norma 3.89- 5,83 -białko c reaktywne 8,86 mg/l norma l. 0-5 Reszta badań w normie. Do tego od jakiegos tygodnia odkąd odstawilam tabletki antykoncepcyjne zaczely sie problemy, ucisk pod piersia, kiedy cos zjem , ciezko mi sie bylo zgiac przez tyfdzien, teraz jest lepiej, utrudione oddychanie zwlaszcza wieczor, szybkie zmeczenie, sennośc, czy to moze byc problem z woreczkeim lub wątrobą? Brałam tabletki antykoncepcyjne przez 3 lata, nie jem tlusto, raczej same warzywa i biale mieso, przy ucisku pod piersia przy 4 i 5 zebrze od dolu odczowam bol, lub ucisk tak jakbym miala tam siniaka ktory boli przy dotykaniu, takie odczucie. Jestem za granica nie amma jak sie w tej chwili przepadać. Prosze o odpowiedz co te wyniki oznaczaja? czy musze na stale odstawic antykoncepcje hormonalną? Z góry dziękuje

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość haemophilus
Jeśli ból występuje gównie pod żebrami po prawej stronie, przyczyną bólu może być kamica pęcherzyka żółciowego. ALT jest nieznacznie podwyższone i proponuje za jakiś czas badania powtórzyć. CRP jest nieznacznie podwyższone, być może to lekka infekcja np. gardła jest powodem. Po powrocie do kraju można wykonać jeszcze usg jamy brzusznej.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Patrycja
tak ból wystepuje pod żebrami, czasem promienuje ku prawej lopatce, boli mnie tkaze troszeczke kregolsup ledzwiowy po prawej stonie, zauwazylam tez jasno zolty kal daltego rowniez podejrzewalam ze cos nie tak jest z pęchezykiem żółciowym, do kraju wracam dopiero za 3 tygodnie, czy usg powinnam robic juz teraz? czy mozna poczekac te 3 tygodnie? i czy nie ma przeciwskazań do brania tabletek antykoncepcyjnych przy takich wynikach badań?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość haemophilus
Z badaniem można poczekać 3 tyg., tabletki antykoncepcyjne można jeszcze stosować. Po wynikach wszystkich badań trzeba będzie rozważyć ich stosowanie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Patrycja
bardzo dziekuje z odpowiedz, chcialabym jeszcze wiedziec jakie musza byc wyniki zeby lekarz zakazal mi soitsownia tbletek antykoncepcyhjnych, ktore parametry musza odbiegac od normy? i czy jesli juz do tego dojdzie to czy w zamian mozna stosowac plastry antykoncepcyjne lub inna natykoncepcje hormonalna jak implant podskornby czy zastrzyki?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość marta
I co wykryto co bylo przyczyna?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Komentujesz jako gość. Jeśli posiadasz konto, zaloguj się.
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Maksymalnie dozwolone są tylko 75 emotikony.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×