Skocz do zawartości
eChirurgia.pl
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...
Gość Paulina

Bilirubina całkowita podwyższona a AST i ALT w normie

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Paulina
Dzień dobry! Mój narzeczony robił tydzień temu badania krwi. Badania wykazały, że ma podwyższony poziom bilirubiny całkowitej (wynik 36,3 dla normy 3,0-22,0). Wczoraj powtórzył badanie i poziom bilirubiny wynosi 40,9 (dla tej samej normy). Dodam, że przy pierwszym badaniu AST wynosiło 29 (dla normy 17-59), a ALT 35 (dla normy 21-72). Narzeczony ma 21 lat i jest żołnierzem. Nigdy nie miał problemów ze zdrowiem. Uprawiał w dzieciństwie sport (biegi długodystansowe). Nie odczuwa żadnych dolegliwości. O czym świadczy taki poziom bilirubiny?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość haemophilus
Trzeba zbadać poziom odpowiedniej frakcji bilurubiny, czyli pośredniej i bezpośredniej. To może być zespół Gilberta, występuje często u młodych mężczyzn.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Paulina
dziękuję za szybką odpowiedź. jutro ma się zgłosić do internisty więc pewnie zleci te badania.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Paulina
A czy mogłabym dowiedzieć się coś więcej na temat tej choroby?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość haemophilus
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zesp%C3%B3%C5%82_Gilberta

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość bp
Mam pytanie lekarz wysłał mnie na ponowne badanie ALT, wynik mam 29, a zakres referencyjny 0-41. Musze wpowtórzyć całą serię badań. Czy ktoś może mi napisać że jest wsyztsko w porządku. OB mam 3, WBC 6,85, RBC 5,75, GGTP 21, Bilirubina całkowita 1,4 mg/dL. Mieszczę się w granicach. Miesiąc temu miałam badania. Dlaczego muszę je ponawiać?. Proszę o odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość aneta
witam mam pytanie mój mąż ma wyniki bilirubiny całkowitej 1,46,ALT 60, AST 30 ,cos niepokojącego zaczeło sie dziac po wypiciu alkoholu jego białka były żółte prosze o odpowiedz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Komentujesz jako gość. Jeśli posiadasz konto, zaloguj się.
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Maksymalnie dozwolone są tylko 75 emotikony.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×