Gość weronika . Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Witam ,chciała prosic o ocene wyniku rtg ,Kregosłupa L-S i rtg Kolan Mam 41 lat ,,rtg robiłam poniewaz kolano jakby sie zblokowalo i nie mogłam go zginac ,, a rtg,kregosłupa -poniewaz 5lat temu mialam zmianny i chciałam sprawdzic co sie dzieje ,, opis ,zdj kolan przestrzenie stawowe stawów kolanowych zachowane .Na krawedziach nasad kosci tworzacych stawy kolanowe ,na przysrodkowych krawedziach rzepek ,głownie krawedziach dolnych drobne osteofity i podchrzestne sklerotyzacje o charakterze zwyrodnieniowym . Zaostrzenie i wydłuzenia guzków wyniosłosci miedzykłykciowych .Wieksze po stronie prawej ......... zdj ,kregosłupa Głeboka lewostronna skolioza kregosłupa ledzwiowego zrotacja osi długiej i spłyceniem lordozy. Przywezenie przestrzeni miedzykregowej L5-S okołokrazkowe zmiany wytwórcze to rtg.objawy dyskopati na tym poziomie . Na krawedziach bocznych i przednich trzonów kregów ledzwiowych w czesci dolnej osteofity i podchrzestne sklerotyzacje o charakterze zwyrodnieniowym . Niedomkniecie łuków dolnych kregów ledzwiowych ?9. Domyslam sie ze nie wyglada to dobrze ,ale czy to powazne zmianny ,i czy mozna w jakis sposób je spowolnic ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość haemophilus Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Z tymi wynikami najlepiej udać się bezpośrednio do ortopedy. Trudno powiedzieć czy zmiany te są wskazaniem do zabiegu czy leczenia zachowawczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi