Gość Asia Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Proszę mi powiedzieć co mogą oznaczać pojedyńcze zwapnienia o wym 6x6x6 o prawidłowym unaczynieniu.Czy powinnam się martwić proszę o odp .Dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Ale gdzie te zwapnienia, w jakim badaniu, z jakiego powodu zalecone??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Asia Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2009 USG tarczycy Płat prawy o wymiarach:18x20x54mm i zawiera w części środkowo-dolnej ognisko budowy nieco hipoechogeniczne zawierające pojedyńcze zwapnienia o wym: 6x6x6(o prawidłowym unaczynieniu) Płat lewy o wym:16x17x52mm i zawiera w środkowo-powierzchniowej części podobną zmianę o wym.5x6x6mm.Cieśń o grubości 5mm.Poza opisanymi zmianami struktura miąższu jest niejednorodna i zawiera liczne hipoechogeniczne obszary o śred.do 4mm.W badaniu Doppler tarczyca wykazuje prawidłowe przepływy krwi.Węzły chłonne szyjne niepowiększone.Tak wygląda cały opis czy powinnam się martwić?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Z reguły bardzo małe zwapnienia, drobne, rozsiane są podejrzane o proces nowotworowy. Zwapnienia pojedyncze duże jak w tym przypadku raczej wskazują na przebyty w tym rejonie proces zapalny (zejście tego procesu). Oczywiście decyzję w sprawie dalszego postępowania powinien podjąć endokrynolog. Guzki są dość duże więc mogą wymagać wykonania biopsji cienkoigłowej z analizą cytologiczną materiału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Asia Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Dziękuje za odp a biopsję cienkoigłową wykonuje się w jakim celu żeby wykluczyć podejrzenie nowotworu?? i czy mogę pójść na operację usunięcia tarczycy??Lekarza mam dopiero za 2 tygodnie więc się trochę martwie.Proszę o odp.Dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariola Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2013 ludzie nie bojcie sie operacji ,jak musicie nie zwlekajcie .ja jestem po operacji tarczycy i wola ..takze byly doze gozy i okazalo sie ze nie zlosliwe aale trzeba kontrolowac.czym wczesniej tym bezpieczniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi