Gość Beata, Poznań Opublikowano 30 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2008 Witam Pana.Od 2005 r.wyskakują u mnie guzy na udach różnej wielkości,(12 / 8cm, 5 / 4cm. itp.)Rozrastają się do tego stopnia ,że uciskają na nerwy w stopach.Przy tym drętwieje cała noga,uniemożliwiając chodzenie. Do chwili obecnej przeszłam już 5 operacji usunięcia tych guzów.Są to stwierdzone tłuszczaki z grupy bolesnych.Po ostatniej operacji , która odbyła się w sierpniu 2008 r. są już następne.Są bardzo uciążliwe i bolesne w życiu codziennym. Istnieje prawdopodobieństwo, że jest to zespół dercuma.Martwi mnie to , bo jestem prawdopodobnie skazana na ciągłe operacje.Mam bardzo już nogi pocięte i zniekształcone. Proszę , więc Pana Doktora o wyrażenie swojej opinii,jak można sobie pomóc oprócz leczenia operacyjnego.Pragnę nadmienić , iż jestem chora na epilepsję. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 30 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2008 Niestety w mnogich tłuszczakach (też w zespole Dercuma) jedynym sposobem leczenia jest ich operacyjne usuwanie. Nie ma farmaceutyków lub innych sposobów leczenia zachowawczego w tej chorobie. Najlepiej usuwać tylko te tłuszczaki, które dają najwieksze dolegliwości bólowe i te największe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Beata,Poznań Opublikowano 30 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2008 Dziękuję bardzo za odp. Mimo wszystko miałam nadzieję ,że dowiem się czegoś nowego na temat zespołu Dercuma .Guzy u mnie , potrafią wyskoczyć w przeciągu 2 tyg. Na początku są tylko wyczuwalne , ale z chwilą kiedy urosną dają niestety duże dolegliwości bólowe. Mam nadzieję ,że po usunięciu obecnych guzów będzie trochę przerwy i nie będą one wyskakiwały w zastraszającym tępie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Magda Opublikowano 18 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 Mój mąż również ma kilka guzów na przedramieniu i jednego na udzie i są one b.bolesne.Niestety mieszkamy w Wielkiej Brytanii co uniemożliwia nam leczenie(usuwanie operacyjne)bardzo się boję ponieważ lekarz najpierw stwierdził tłuszczki a przy kolejnej wizycie powiedział ,że ma podejrzenie że to może być rak stwierdził to tylko z wyników z krwi.Czekamy na USG już bardzo długo.Mam pytanie czy to może być Choroba Dercuma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość asia Opublikowano 22 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 a jakie były wyniki krwi u twojego męża?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi