Gość JJ Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Witam! Jestem trzy tygodnie po operacji - całkowita resekcja żołądka sposobem Rydygiera. Podczas operacji został usunięty tylko żołądek, ponieważ nie było przerzutów. Rodzaj materiału do badania to: 1) tkanka łączna z krzywizny mniejszej 2) żołądek z guzem. Rozpoznanie kliniczne: Ca ventriculi. Otrzymane wyniki brzmią: 1) Lymphonodulitis reactiva sine neoplasmate ( 6 węzłów ). 2) Adenocarcinoma ( G2). Naciek nowotworowy nie przekracza zewnętrznych granic muscularis propria. Zmian nowotworowych w granicach resekcji nie znaleziono. Lymphonodulitis reactiva sine neoplasmate ( 2 węzły ). Proszę przetłumaczyć, co to znaczy dla mnie? Czy te wyniki wróżą dobrze czy też źle? Czy jest to nowotwór złośliwy? Jakie mogą być dalsze rokowania ( zaznaczam, że mam już 78 lat )? Czy czeka mnie dalsze leczenie u onkologa polegające na chemioterapii? Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość haemophilus Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Rak żołądka. Zapalenie węzłów chłonnych rekatywne bez cech nowotworu. Gruczolakorak w skali od 1-3 o 2 stopniu zróżnicowania. Jest to nowotwór złosliwy, ale wydaje się, że bez przerzutów i doszczętnie usunięty. Proszę jeszcze skontaktować się z lekarzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Slawek Opublikowano 15 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 Zawsze należy o takie rzeczy pytać lekarza prowadzącego.Tylko wtedy możesz poznać prawdę. Sam mam raka i wiem coś o tym. Najgorsze jest to ,że jak poznasz prawdę ,to nie chcesz uwierzyć ,że nastąpić może koniec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi