Gość Marcin Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2009 2005 r. przy zabiegu usunięcia woreczka żółciowego metodą laparoskopową wykryto u mnie wirusa HCV (+). ALAT miałem 94 zacząłem leczenie w klinice w 2007 r. miałem wykonana biopsje wątroby. Badania biochemiczne wykazały ALAT 60 Aspat 31,GGTP 24 ,wyniki biopsj Hepatits chronica activa minimalis (G2) Fibrosis hepatis (S1) (co to oznacza) i było wszystko dobrze nie pale, nie pije jedynie okazyjnie, ale ostatni bardzo boli mnie strona prawa pacjenta i lewa wnioskuje iz wątroba i trzustka. Postanowiłem zrobić próby wątrobowe i co się okazało ma BILTS 1,3 ,ALTL 164,ASTL 75, GGTR 42,9 co to oznacza? co dalej robić kupiłem Essentiale Forte i biore nie wiem czy tak jak jest na pudełku 3razy po 2, błagam o odpowiedz czy zaczyna sie u mnie marskośc? jaki jest mój stan co robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stappler Opublikowano 30 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2009 Jestem chirurgiem i nie udzielę Panu na takie pytanie zbyt konkretnych odpowiedzi (nie jest to domeną mojej specjalizacji). Rozpoznanie histopatologiczne po biopsji wątroby na język polski brzmi: Przewlekłe zapalenie wątroby minimalnie aktywne (G2 czyli 2 stopień w skali 4 stopniowej). Zwłóknienie wątroby. Wyniki badań laboratoryjnych w chwili obecnej jeszcze nie są zbytnio zawyżone, ale mogą świadczyć (zwłaszcza w połączeniu z przedstawionymi objawami) o uaktywnieniu się procesu zapalnego spowodowanego zapaleniem wirusowym wątroby typu C lub rozpoczynającym się procesem marskości wątroby. Wymaga Pan specjalistycznego leczenia schorzenia. Radziłbym pilnie, nie zastanawiając się i nie lecząc się we własnym zakresie skontaktować z hepatologiem lub ewentualnie lekarzem chorób zakaźnych. Zapewne będzie Pan wymagał specjalistycznych badań laboratoryjnych i odpowiedniego postępowania leczniczego. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi