Gość AnNa Opublikowano 9 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2009 W marcu stwierdzono u mnie przewlekłe zapalenie trzustki. W TK głowa trzustki nieco powiększona ok 37 mm w dolnych częściach o nierównych obrysach,niejednorodna, bez wyraźnych zwapnień. Od kilku miesięcy stosuję dietę niskotłuszczową i zażywam Kreon 25000 3x dziennie. Bóle ustąpiły, więc lekarz zalecił ograniczenie Kreonu do 1 tabletki. Czy przewlekłe zapalenie trzustki można wyleczyć? Czy miałam tzw. początki PZT? Dodam,że mam 29 lat, nie piję a choroba to wynik(najprawdopodobniej)długoletniego stosowania tabletek hormonalnych. Po jakim czasie można wykonać kontrolną tomografię? W obrazie USG trzustka jest małowidoczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ket Opublikowano 9 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2009 a jaka masz amylaze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość AnNa Opublikowano 10 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2009 53 amyl.sur., 464 amylaza w moczu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość smena Opublikowano 5 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2010 jeśli to PZT a nie OZT to trzeba sie pogodzić z życiem ostrożnym bo PZT, jak nazwa wskazuje to choroba przewlekła, czyli można łagodzic jej przebieg. OZT - ostre zapalenie trzustki moze byc jednorazowym epizodem, ale ostrożnośc zawsze jest wskazana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pepa Opublikowano 3 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 nie wiem czy mozna wyleczyc ale chorej trzusce mozna pomoz trzeba zastosowac diete i nie mozna pozwolic choremu sie dynerwowac znam kogos kto nie pil nie palil a zmarl na raka trzustki ps nie zazywal tabletek nawet od bolu glowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pepa Opublikowano 3 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 nie jestem lekarzem ale mieso pieczone na bok prosze wejsc na potrawy ktore mozna jesc a ktore nie wolno troche diety i tabletki sie odstawia pozdrawiam zycze zdrowia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość piotr Opublikowano 23 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 pzt nie mozna wyleczyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość piotr Opublikowano 23 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 sam na nie choruje tylko dieta zadnego alkoholu i palenia ja niestety niczego nie przeszczegam wiem co mnie czeka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość agata Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2011 od kilku lat mam ptz bardzo sie martwie mwm 41 lat wspanialego meza i male dzieci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość edi Opublikowano 7 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2011 od 2 lat mój mąż też zmaga się z trzustką .ból wraca wraz ze szpitalem zawsze po pół roku.Współczuję wszystkim ,bo wiem jak człowiek reaguje na ten ból. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mito Opublikowano 1 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 Najważniejsza jest dobra dieta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość chory na pzt Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Regularne spożywanie znacznych ilości wysokoprocentowego alkoholu skojarzone z paleniem tytoniu (1-2 paczki dziennie), uśmierza ból i w perpsektywie do 2 lat prowadzi do całkowitego wyleczenia- czyt. unicestwienia choroby... iestety ubocznym efektem tej terapii jest także całkowiteunicestwienie pacjenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BEATA Opublikowano 23 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2012 ja od 5 lat choruje na pzt przeszłam 2 operacje ledwo przeżyłam ,po operacjach 2 razy w tygodniu jezdziłam na ostry dyżur z bólami . od roku zaczęłam leczyć się ziołami u lekarza z mongolii i od tego czasu nie mam bóli *) biorę tylko kreon odstawiłam wszystkie leki prawie wszystko jem i przybrałam na wadze czuje sie zdrowa !!! :) życzę zdrówka jeżeli ktoś by chciał adres lekarza to prosze na info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Michał Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Proszę mnie źle nie zrozumieć to nie dotyczy wszystkich chorych na PZT, ale proszę co do lekarzy stosować metodę ograniczonego zaufania. Czy można wyleczyć PZT? W moim przypadku chyba się udało? No chyba, że lekarze postawili mi zła diagnozę 15 lat temu. Dwa lata temu trafiłem na stół operacyjny i usunięto mi wiązadło obłe wątroby (zawsze lekarzom zgłaszałem, że boli mnie po prawej stronie i zawsze słyszałem odpowiedź, że to trzustka promieniuje). Chirurg oglądał moje wszystkie podroby i stwierdził, że jak na 15 PZT to trzustka zadziwiająco dobrze wygląda. Od dwóch lat jem wszystko: surowe owoce, warzywa(także smażone mięso –* ale z umiarem nie za często), pije średnio 2-3 butelki wina na tydzień i nic mi nie jest. Nie chudnę, raczej ciągle walczę z nadwagą. Posiadam w swojej dokumentacji nawet takie kwiatki jak wynik badań z wpisem o trzustce zanikowej, a po dwóch latach kolejne badanie z informacją, że trzustka jest bez zmian. Nie jestem specjalistą, ale chyba trzustka się nie regeneruję? Wszystkiego najlepszego i nie poddawajcie się, warto walczyć o swoje zdrowie *-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Monika Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Witam Beatko mogę prosić adres tego lekarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mała Opublikowano 12 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2012 Witam wszystkich! Ja też od 12 r.ż choruję na PZT obecnie mam 22 wiec jakiś czas to juz trwa... kilka razy leżałam juz w szpitalu i po wyjściu na jakiś czas przestawało..:( dziś mija równo rok jak ostatni raz leżałam w szpilalu i może to dziwne ale moja trzustka przypomina o sobie... strasznie mnie boli, wzięłam nospe i mam nazieje ze do wieczora przestanie, bo jak nie to znowu mnie czeka izba przyjęć:( szczerze to z ego co wiem o przed atakiem strasznie sie chudnie a ja niestety w ciągu 1,5 miesiąca schudłam 8 kilogramów nie robiąc nic w tym kierunku...:( jak stanęłam ostatnio na wagę to sie pzestraszyłam:(((( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość asd Opublikowano 17 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2012 rowniez bym prosil o adres tego zielarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość chora Opublikowano 4 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2012 Ostra dieta, zero alkocholu i PZt nie będzie powracać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Razaku Opublikowano 5 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2012 Ciekawe czy jest szansa że kiedykolwiek coś wymyśla na pzt, aby wydłużyć życie chorego. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Monika Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 DO P.BEATY!!!!!!! Proszę o namiar do tego kogoś od ziół z Mongolii!!!!!!Pozdrawiam Monika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Monika Opublikowano 22 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2013 Prosze o namiar do tego lekarza z mongolii.Monika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Marta Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2013 Również bardzo prosze o namiary do tego lekarza z mongolii.Marta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mm Opublikowano 8 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2013 Czemu Pani nie podaje namiarów na tego lekarza z Mongolii czyżby ściema.....??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Irek Opublikowano 31 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2013 Czy ktoś ma namiar na tego gościa z Mongolii?? proszę o namiar na adres Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Sławek Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Mam na imię Sławek cierpie na bóle po PZT czy ma ktoś namiar na lekarza z Mongolii proszę o jaką kolwiek informację z góry dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi