Gość mat Opublikowano 26 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2009 Witam Wczoraj zaszczepiłem się pierwszą dawką szczepionki przeciw WZW typu B (Engerix). Czytając co nieco na temat tej choroby dowiedziałem się, że jednym z najczęstrzych sposobów zarażenia się są badania endoskopowe. Tak się składa, że ponad pół roku temu (początek grudnia) miałem robioną sinusoidoskopię (prywatnie w Lux Med), przed badaniem robiłem test na antyciała HBS, wynik był ujemny. Zastanawiam się teraz, czy w związku z tą sinusoidoskopią nie warto by powtórzyć badania na przeciwciała HBS, obawiam się tylko, że wynik może być zaciemniony (dodatni) w związku z przyjętą pierwszą dawką szczepionki. Dodatkowo, 3 miesiące po sinusoidoskopii, miałem standardowe badanie okresowe, które wykazało, że mam bardzo dobre wyniki krwi. Nie mam żadnych opisywanych opisywanych objawów WZW. Moje pytanie jest następujące - czy jest sens by w takiej sytuacji ponownie robić test na anty HBS, czy ten test powinien dać mi wiarygodne wyniki po przyjęciu 1 dawki szczepionki i czy ewentualne zakażenie WZW nie dałoby odzwierciedlenia w podstawowych wynikach badania krwi (robionego 3 miesiace po zabiegu)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość haemophilus Opublikowano 26 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2009 Podstawowe badania krwi nie wykrywają zakażenia i wynik może być całkiem prawidłowy. Proszę się zaszczepić pozostałymi dawkami, a za parę miesięcy wykonać kontrolne badanie poziomu przeciwciał. W przypadku zakażenia HBV wykrywa się obecność różnych przeciwciał w zależności od czasu jaki upłynął od zakażenia. Najlepiej poinformować również lekarza rodzinnego o takiej sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi