Gość Adrian Opublikowano 1 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2021 Witam, Piszę z pytaniem, po upadku na nartach doznałem uszkodzenia w stawie kolanowym, niestabilne kolano, obrzęk, brak możliwości zgjecia czy wyprostowania nogi. Po wizycie u ortopedy lekarz po obejrzeniu kolana i badaniu tylko i wyłącznie dotykając ręką uznał, że jest krwiak i nie będzie robił USG ani innych badań obrazowych bo przez krwiak badanie będzie nie dokładne. Dostałem zlecenie na orteze i zeby chodzić o kulach i tyle i ze mam przyjść za miesiąc. Tu moje pytanie czy tak powinna przejść wizyta w takich przypadku czy powinno zostać zrobione usg czy rezonans czy inne badania? Dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz_Synergia_Chorzów Opublikowano 31 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2021 Witam, Na pewno możliwe jest ograniczenie jakości badania obrazowego (tj. USG lub RM) w związku z obecnością krwiaka. Jednak miesiąc czasu to sporo - jeżeli opuchlizna/krwiak będzie się szybko zmniejszał na pewno warto rozważyć wcześniejszą wizytę - no i kwestia co zostało stwierdzone po badaniu klinicznym. Taka forma badania pozwala wstępnie określić strukturę, która mogła zostać uszkodzona - rodzaj i stopień uszkodzenia determinuje dalszą formę leczenia tj. zachowawcze/operacyjne. Niezależnie od formy leczenia warto skorzystać też z konsultacji z fizjoterapeutą. Pozdrawiam, Centrum Synergia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi