Gość Paulina Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2009 1,5 miesiąca temu przeszłam operację usunięcia wyrostka robaczkowego. W 10-tym dniu po operacji zdjęto mi szwy i zalecono przepłukiwanie zabliźniającej się rany roztworem dezynfekującym. Pierwsza aplikacja roztworu wypłukała krwiaka w ranie i fragment rany się rozszedł. Założono mi kolejne szwy. Teraz szwy są już zdjęte, rana zabliźnia się, ale blizna cały czas ma kolor sino-czerwony. Smaruję bliznę żelem Contratubex i naświetlam lampą Bioptron. Prosze o informację, w jakim czasie blizna powinna blednąć? Proszę również o informację, kiedy mogę zacząć ćwiczenia fizyczne i uprawianie sportu (pływanie, jazda na rowerze, gimnastyka) tak, aby nie narazić się na powstanie przepukliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stappler Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Blizna prawidłowego kształtu i elastyczności nabiera dopiero po 3 miesiącach od zabiegu. W chwili obecnej radziłbym systematyczne masowanie blizny, ruchami okrężnymi i używanie najlepiej żeli silikonowych (np. Veraderm lub Dermatix). Do czynnego sportu bezpiecznie najlepiej powrócić po około 3 miesiącach po zabiegu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi