Gość Dorota Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Moja siostra miała dwa wyrostki robaczkowe. Jeden właściwy, a drugi częściowo rozlany i zaschnięty. Po ich usunięciu pojawiły sie komplikacje, tzn. prawdopodobnie w wyniku perforacji jelita nastąpił przeciek (w międzyczasie został zrobiony kontrast) i nastąpiło zapalenie otrzewnej. Po drugiej operacji założono jej stomię (ponieważ lekarze tłumaczyli iż jelito jast za słabe, aby mogło normalnie funkcjonować ) i drenaże, a po ich usunięciu wyniki badań były na tyle dobre, że wypisano ją do domu. W domu nastąpiła wysoka temp. do 39 stopni i znów trafiła do szpitala, gdzie zrobiono jej tomografię i stwierdzono ropnie pooperacyjne. Na dzień dzisiejszy otrzymuje antybiotyk w kroplówce, a z rany wycieka jej ropa juz od 7 dni. Czy takie komplikacje są normalne i jak długo może potrwać leczenie zanim powróci się choćby do częściowej poprawy zdrowia? Druga operacja była bardzo poważna, po rozcięciu brzucha okazało się, że jest on pełen płynów - prawdopodobnie tych z kontrastu oraz dużej ilości ropy, nastąpiło też zapalenie płuc, a siostra leżała na intensywnej terapii przez 7 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stappler Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Taka sytuacja jaką Pani opisała może się zdarzyć w takiej sytuacji. Jest to bardzo rzadkie powikłanie, ale niestety zawsze może wystąpić zwłaszcza w czasie ropowiczego zapalenia wyrostka robaczkowego z perforacją, zapaleniem rozlanym otrzewnej. Myślę, że antybiotykoterapia odpowiednio dobrana powinna wyleczyć obecny ropowiczy stan zapalny. Niestety może zdarzyć się też tak, że jeśli antybiotyk nie będzie skuteczny (np. przez najbliższy tydzień – bez poprawy) będzie trzeba rozważyć ponowne otwarcie jamy brzusznej i ponowne płukanie, czyszczenie jamy otrzewnowej. Myślę, że właśnie najbliższy tydzień zadecyduje o dalszym postępowaniu i rozwoju stanu klinicznego siostry, będzie on przełomowy. Rekonwalescencja niestety będzie przebiegać powoli, w przeciągu kilku miesięcy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Adam Opublikowano 28 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2014 miałem podobnie jestem 3 miesiąc po zabiegu wyłonienia stomi też miałem zapalenie otrzewnej ale z innego powodu miałem perforacje uchyłka esicy i jeszcze walcze z raną po operacyjną pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi