Gość Darek Opublikowano 29 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2020 Witam Panstwa serdecznie. W badaniu TK jamy brzusznej wyszlo mi:" Wzmozone cieniowanie tkanki tluszczowej oraz dosc liczne wezly chlonne krezki wielkosci do ok 10x6mm - obraz budzi podejrzenie stwardniajacego zapalenia krezki jelita cienkiego. Od 8 tygodni boli mnie brzuch w okolicach pepka i bioder. Raz z jednej raz z drugiej strony a czasem naraz. Poniewaz sytuacja z koronawirusem nie pozwalala mi przez dluzszy czas isc do lekarza teraz zaczalem szukac pomocy. Zrobilem wiekszosc badan krwi: wszystkie w normie oprocz: IGE calkowite:327 (norma 0-89) oraz p/c p.gliadynie (AGA-GAF-3X) IgG wynik: slabo dodatni oraz Helikobakter p. wynik dodatni z kalu. kalu: Kalprotektyna 19 (w normie), moczu , wraz z USG brzucha x 2, usg tkanek miekkich (niby ze widac zmiany pourazowe zerwania miesnia) oraz Kolonoskopie(wszystko wporzadku). Ostatnie badanie to wlasnie TK z tym podejrzeniem stwardniajacego zapalenia krezki jelita cienkiego. Gastrolog teraz przez telefon albo mnie nie zrozumial albo ja jego bo mowil ze w to nie wirzy co napisano w podejrzeniu i wyslal mnie na kolejne badanie RTG przeplywy jelita cienkiego. Bardzo prosze kogos kto ma takie schorzenie bardz czlowieka z wiedza na ten temat o napisanie mi jakiejs wiadomosci. Bol nie przechodzi a ja do tego chyba powoli nabawilem sie depresji i stanow lekowych z wszystko mnie boli itd. Z gory dziekuje za kazda pomoc. Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Darek Opublikowano 29 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2020 Poniewaz napisalem bardzo chaotycznie u gory nadmienie ze zaczelo sie wszystko od nudnosci w postaci przelewania w brzuchu, dziwnego stolca(tylko kilka biegunek a potem luzny), odbijania i tego bolu o ktorym mowilem. Ten bol odczowam tez czesto w okolicach wycietego za mlodu wyrostak robaczkowego oraz schodzi on w druga strone od pepka w strone biodra.czasem i powyzej pepka centranie na srodku. Od tygodnia jem antybiotyki na Helikobakter ale chyba to wogole potrzebne nie jest i nie bylo. Jeszcze raz z gory dziekuje za kazda odpowiedz. Duzo zdrowka dla Wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gość mm Opublikowano 26 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2021 Witam.Mam dokładnie taki sam problem zdiagnozowany podczas RM i niestety moja pani doktor pierwszego kontaktu nie wie jak to leczyć ,gastrolog jak przeczytał opis stwierdził że jest stan zapalny i z rozmowy odniosłem wrażenie że nie wie również jak to leczyć.Jego zalecenie to kontrola za pół roku i KREON 20000 na trzustkę..U mnie oprócz bólów brzucha,są zmiany na skórze i potworny spadek masy ciała spowodowany biegunkami że przestałem nawet oddawać mocz aż wpadłem w Kacheksje - mówiąc krótko nikt nie jest wstanie pomóc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Darek Opublikowano 19 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2021 odezwij sie do mnie. dario220@op.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Robert Opublikowano 17 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2022 Mialem CT z kontrastem i tez w opisie stwardniejace zapalenie krezki. W dużym skrócie uwypukla się mi podbrzusze duże problemy z perystaltyka, tylko do kogo z tym iść? Objawy gastrologiczne, a przyczyna pewnie immunologiczna (IgG4).Znacie jakiegoś specjalistę w Polsce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gość Sylwia Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Panie Robercie czy udało się znaleźć jakiegoś specjalistę na tą przypadłość. Również kogoś poszukuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gość Sylwia Opublikowano 24 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2022 Witam serdecznie, Czy udało się Państwu znaleźć jakiegoś specjalistę na tą przypadłość ? Również kogoś poszukuje, bo nikt nie wie jak leczyć stwardniajace zapalenie krezki😭 Będę wdzięczna za każdą pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anna Opublikowano 11 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2022 U mnie też wykryto na TK, dostałam skierowanie do chirurga. sama jestem ciekawa co mi powie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anuszka209 Opublikowano 14 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2023 Witam serdecznie. Właśnie również dostałam taki opis tomografii komputerowej sugerujący stwardniejace zapalenie krezki. Czy komuś z Państwa udało się znaleźć na to lekarstwo lub lekarzy, którzy potrafią i chcą to z powodzeniem leczyć? Czy może jest to jeden z objawów rozwijającego się np WZJG lub zakażenia bakterią np yersinia (taka sugestie usłyszałam od lekarza chorób zakaźnych i hepatologa). Nie wiem co robić dalej gdzie się udać. Kiepsko się czuję. Proszę o pomoc jeśli ktoś z Państwa znalazł jakieś rozwiązanie lub lekarza. Pozdrawiam i życzę wszystkim dużoooo zdrowia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arturwawa Opublikowano 31 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2024 Witam,w badaniu TK i USG stwierdzono u mnie lipomatyczne zapalenie krezki. Po tygodniowym pobycie w szpitalu,wypisali mnie do domu . Niestety nie podjeli sie leczenia,ze wzgledu na rzadkosc choroby ,lekarze nie sa w stanie ustalic jakie leki powiniem barac . Moje pytanie,czy ktos jest leczony farmakologicznie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adaś Opublikowano 25 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2024 Witam, u mnie także stwierdzono stwardniejace zapalenie krezki jelita cienkiego w badaniu usg Pani Doktor która robiła badanie mówiła że to autoimmunologiczne zapalenie . Gastrolog u którego się leczę powiedział że tego się nie leczy twierdzi że objawy będą się nasilać lub zanikać, a problemy z wchłanianiem są spowodowane niedokrwieniem jelit. Czy ktoś już sobie poradził z problemem . Do kogo się z tym zgłosić? Czy to postępuje?napiszcie co u was jak sobie radzicie . Z gury dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aleks Opublikowano 24 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2024 Właśnie dostałem podobny opis, wskazujący na zapalenie krezki. Czy ktoś coś jest w stanie powiedzieć na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anitta Opublikowano 24 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2024 Jestem po pobycie w szpitalu z rozp.wypisowym zap.kreżki j.cienkiego.Lezałam 6 dni na chirurgii,dostawałam nawodnienie dożylne,leki p/bólowe,rozkurczowe i antybiotyki 2x dziennie.Wyszłam i jest lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wkawa Opublikowano 26 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2024 W dniu 24.10.2024 o 15:46, Anitta napisał(a): Jestem po pobycie w szpitalu z rozp.wypisowym zap.kreżki j.cienkiego.Lezałam 6 dni na chirurgii,dostawałam nawodnienie dożylne,leki p/bólowe,rozkurczowe i antybiotyki 2x dziennie.Wyszłam i jest lepiej. Witaj, czy możesz napisac jakie były objawy? Jak dotarli do diagnozy? Jakie leki podali i jakie rokowania? Można nawiązać z Tobą kontakt? Mam podejżenie z tomografii.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wkawa Opublikowano 26 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2024 W dniu 29.05.2020 o 21:19, Gość Darek napisał(a): Poniewaz napisalem bardzo chaotycznie u gory nadmienie ze zaczelo sie wszystko od nudnosci w postaci przelewania w brzuchu, dziwnego stolca(tylko kilka biegunek a potem luzny), odbijania i tego bolu o ktorym mowilem. Ten bol odczowam tez czesto w okolicach wycietego za mlodu wyrostak robaczkowego oraz schodzi on w druga strone od pepka w strone biodra.czasem i powyzej pepka centranie na srodku. Od tygodnia jem antybiotyki na Helikobakter ale chyba to wogole potrzebne nie jest i nie bylo. Jeszcze raz z gory dziekuje za kazda odpowiedz. Duzo zdrowka dla Wszystkich. Czy wyszedłeś z tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wkawa Opublikowano 26 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2024 W dniu 25.02.2024 o 21:30, Adaś napisał(a): Witam, u mnie także stwierdzono stwardniejace zapalenie krezki jelita cienkiego w badaniu usg Pani Doktor która robiła badanie mówiła że to autoimmunologiczne zapalenie . Gastrolog u którego się leczę powiedział że tego się nie leczy twierdzi że objawy będą się nasilać lub zanikać, a problemy z wchłanianiem są spowodowane niedokrwieniem jelit. Czy ktoś już sobie poradził z problemem . Do kogo się z tym zgłosić? Czy to postępuje?napiszcie co u was jak sobie radzicie . Z gury dziękuję za odpowiedź. Jak się u Ciebie potoczyło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrianwawa1 Opublikowano 6 Stycznia 2025 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2025 Witam wszystkich /arturwawa/ cały czas szukam lakarza ,ktory zna sie na tej chorobie.Niestety z mizernym skutkiem,ale pogrzebalem w necie i z publikacji wiem ze te przypadlosc / twardniejace zapalenie krezki/ lecza we Francji sterydami. Niestety nikt w Polsce nie wie jakimi i jakie dawki. Szukam dalej,jak cos sie dowiem to napisze "tutaj" adrianwawa1@wp.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi