Gość Natalia Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2009 Witam 2 tygodnie temu miałam usunięty wyrostek, 3 dni temu powstały mi zgrubienia i strasznie zaczęło bolec dziś byłam na usg jamy brzusznej i powiedziano mi ze mam płyn w tkance podskórnej o średnicy 2 cm, wykluczono ropę i stad moje pytanie czy będą mi ten płyn usuwać, wiadomo od czego powstał? czy tez sam się wchłonie? i po jakim czasie zaczynają powstawać zrosty czy to możliwe żebym już je miała? z góry dziękuję za odpowiedz, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Taki zbiornik płynowy najlepiej nakłuwać i okresowo opróżniać. O tym oczywiście musi zadecydować chirurg w poradni chirurgicznej. Czasami wystarczy jedno nakłucie czasami kilka. Raczej to jakiś płyn surowiczy, a nie ropa (jeśli nie ma oznak zapalenia miejscowego lub ogólnego). Myślę, że po tak krótkim czasie jeszcze zrosty nie wytworzyły się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi