Gość Marcin Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Witam. 1 maja uleglem kontuzji. Dziecko na rolkach wjechało we mnie z dużą prędkością. Po upadku kolano mocno opuchlo,noga stała się sztywna i bardzo bolał staw kolanowy. Rtg nie wykazało zlaman i sprawę zbagatelizowano i ograniczono się do l4 od 1 maja do chwili obecnej. Zalecono rezonans magnetyczny stawu i zgłoszenie się z opisem do ortopedy. Dziś dotarł do mnie owy opis: Badanie kolana prawego wykonano stosując sekwencje SE, TSE, STIR uzyskując obrazy T1-, T2-, PD-zależne w trzech płaszczyznach: -szczelina złamania w bocznej części kłykcia bocznego kości piszczelowej bez przemieszczenia i bez obniżenia powierzchni stawowej, -ACL - prawidłowe, -PCL - prawidłowe, -MCL - prawidłowe, -LCL i ścięgno m. dwugłowego uda prawidłowe, -MM - obraz prawidłowy, -ML - obraz prawidłowy, -ścięgno m. czworogłowego uda i więzadło właściwe rzepki w normie. -pasmo biodrowo-piszczelowe, ścięgno m. podkolanowego, troczki rzepki bez widocznej patologii, -nieco zwiększona ilość płynu w jamie stawowej, -okrywa chrzęstna rzepki, kłykci kosci udowej, piszczelowej bez uchwytnej patologii. Jeśli mogę,chciałbym zapytać jak poważne skutki niesie takie złamanie i w jaki sposób można je leczyć. Do tego,o czym rezonans nie wspomina a lekarz udaje,że nie słyszy- boleśnie przeskakuje mi ścięgno czworoglowego uda do zewnątrz w ostatniej fazie zgiecia kolana. Dziękuję z góry za udzielone odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi