Gość kuba Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2018 W czasie wiercenia rękawiczka została wciągnięta przez wiertło. W wyniku czego, mały palec, w stawie między paliczkami, zgiął się w drugą stronę. Z lekką pomocą i uczuciem kliknięcia, palec powrócił do normalnej pozycji. Od razu staw się powiększył i zachowuje swoje rozmiary do dzisiaj - 6 tygodni. Też ruchomość w tym stawie, od samego zdarzenia jest nie pełna - brak całkowitego zgięcia i wyprostowania. Przy próbie zgięcia ponad możliwy zakres ruchu czuję ból. Stosowałem maści DIP RILIF oraz Fastum teraz będę próbował Altacet. Z uwagi na moje zamiłowanie do grania na gitarze bardzo ważne jest dla mnie odzyskacie całkowitej sprawności w tym palcu. Drodzy eksperci! Jaka jest Wasza rada? Z góry dziękuję i pozdrawiam, Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz_Synergia_Chorzów Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Witam. Czytając Pana wypowiedź można wstępnie założyć podwichnięcie/zwichnięcie stawu międzypaliczkowego. Obrzęk w związku z takim urazem może utrzymywać się dosyć długo dlatego ale 6 tyg to już czas gdzie powinien się chociaż nieznacznie zmniejszyć. Przy tego typu urazie mogło dojść do uszkodzenia więzadeł/torebki stawowej co może w konsekwencji prowadzić do ograniczenia ruchomości. Warto udać się na wizytę do fizjoterapeuty, który przeprowadzi wywiad oraz badanie kliniczne na podstawie, którego podpowie jakie powinny być dalsze kroki: rehabilitacja czy też skieruje Pana do lekarza w celu rozszerzenia diagnostyki o badania obrazowe jeśli będzie tego sytuacja wymagała. Co do przebiegu ewentualnej rehabilitacji będzie ona uwarunkowania wynikiem badania. Pozdrawiam ! W razie pytań, proszę pisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kuba Opublikowano 28 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2018 Witam, dziękuje za odpowiedź. Obrzęk/opuchlizna zeszła, bólu także już nie czuję. Natomiast dalej nie mogę wyprostować palca. Problem jest w stawie. Przy prostowaniu dochodzi do pewnego momentu i tyle. Czy konieczna jest operacja czy moze jakos inaczej można naprawić staw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi