Gość MoniKa Opublikowano 18 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2015 Witam. Bardzo proszę o interpretację moich badań. Do ortopedy mam wyznaczoną wizytę za miesiąc a jestem troszkę zaniepokojona wynikami. __________________________________ RTG stawu kolanowego AP + bok prawny: Niewielka sklerotyzacja podchrząstna kości piszczelowej. Obniżenie szpary stawowej od strony przyśrodkowej. Przyśrodkowe ustawienie rzepki. Poza tym bez zmian w obrazie rtg. ____________________________ USG stawu kolanowego prawego: Masywny wysięk w jamie stawowej w zachyłku okołozakrzepowym przy nodze wyprostowanej w stawie kolanowym grubości płynu w zachyłku nadrzepkowym 1,1 cm.*w zachyłku przyrzepkowym bocznym 0,8 cm* w zachyłku przyrzepkowym przyśrodkowym 0,9 cm. Zwężenie szpary stawowej po stronie przyśrodkowej. W dole podkalonowym widoczna jest duża torbiel Bakera wielkości 10,1x3,00x3,3 cm z widocznym polipowatym zgrubieniem błony maziowej oraz hyperemią(I/II stopień). Chrząstka stawowa na tylnej powierzchni kłykci kości udowej grubości w normie. Pozostałe struktury ścięgniste i wiązadłowe stawu kolanowego prawego prezentują obraz USG w granicach normy. R.synovitis z wysiękiem w jamie stawowej i zachyłkach okołorzepkowych. ________________________________________________ MR stawu kolanowego prawego w obrazach T2,PD-FS i T1 zależnych: Płyn w stawie kolanowym w zachyłku zarzepkowym i w szparze stawowej. Duża torbiel Bakera w dole podkolanowym. Wiązadła krzyżowe przednie i tylne, oba poboczne i wiązadła rzepki o prawidłowym sygnale. Ogniska podwyższonego sygnału w obu łękotkach- cech uszkodzenia typ II/III. Chrząstka rzepki w normie. Równomierne węższe chrząstki obu przedziałów kolana. Cechy konwersji szpiku żółtego w czerwony w trzonach kości udowej, piszczelowej i strzałkowej Z góry bardzo dziękuję za wszelkie wskazówki i życzę udanego dnia. Pozdrawiam Monika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.